Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Onbekend wrak is 17de-eeuws oorlogsschip

Het wrak dat tot voor kort het ‘Unknown wreck off Eastbourne’ werd genoemd, is nu geïdentificeerd als de Klein Hollandia, een Nederlands oorlogsschip dat werd gebouwd in 1656 en in 1672 tenonderging.

Het scheepswrak werd in 2019 voor de zuidkust van Engeland ontdekt en blijkt na onderzoek door maritiem archeologen een Nederlands oorlogsschip uit de zeventiende eeuw te zijn. De Klein Hollandia ligt op 32 meter diepte. Op basis van onderzoek door onderwaterarcheologen en de jaarringen in houtmonsters kon de identiteit worden achterhaald. Ook de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) was bij de identificatie betrokken.

Het oorlogsschip is gebouwd in 1656 en was eigendom van de Admiraliteit Rotterdam. Het werd ingezet tijdens de grote zeeslagen in de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog van 1665 tot 1667. In 1672 zonk het schip.

Duikers van de Nautical Archaeology Society doken in 2019 voor het eerst op het wrak, dat was ontdekt door David Rannon, eigenaar van een lokaal duikcentrum, en waren toen al verrast over alle vondsten die zij op de zeebodem deden – niet alleen delen van de houten romp werden aangetroffen, maar ook kanonnen en marmeren tegels en aardewerk.

Het schip is in zeer goede staat en kan veel informatie blootgeven over de manier waarop in die tijd oorlogsschepen werden gebouwd.

Bron: Nautical Archaeology Society (NAS)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief