Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Omdenken in het duikcentrum

Het nieuwe normaal brengt voor duikers, maar ook voor duikscholen en -centra veranderingen met zich mee. We gingen een ochtend met Scuba-Academie mee de Vinkeveense Plassen op.

Foto: Cees Kassenberg.

Een willekeurig weekend in de zomer van 2019: er heerst een gezellige, georganiseerde chaos rond het duikcentrum van Scuba-Academie in Vinkeveen. Overal staan duikkisten en tassen, duikers kleden zich om en zetten setjes in elkaar, waarna de boten volgepakt naar de plas vertrekken. In de leslokalen krijgen nieuwe duikers hun eerste les en volgen doorgewinterde duikers een technische duikopleiding.

Hoe anders is dat een jaar later – juni 2020. Het is nog steeds gezellig en georganiseerd, maar er zijn minder duikers, de kisten staan verder uit elkaar. Twee boten, een stuk minder vol, vertrekken richting de plas. Pas als de boten weg zijn, melden de cursisten zich voor een eerste theorieles en zitten klanten op het grote terras met een kop koffie op hun beurt te wachten tot ze de winkel in kunnen.

“Ja,” zegt eigenaar Cees den Toom van Scuba-Academie, “er is het een en ander veranderd door corona. In februari waren de weekends in de zomermaanden net andere jaren al volgeboekt met clubs, cursisten en losse duikers.” Corona heeft er een stokje voor gestoken.

Omdenken dus! Voor Cees, maar ook voor zijn collega’s in het land. “Je moet creatief zijn en vooral naar de toekomst kijken. Ga uit van wat kan, en durf mee te bewegen.”

Vanaf de eerste week van de lockdown is Cees den Toom met zijn team bezig geweest om het duikcentrum klaar te maken voor het seizoen. Wat begon met onderhoud, ging door met het schrijven van een protocol – de voorwaarde om de activiteiten te hervatte – en het maken van plannen voor de toekomst. “Veranderen is ook goed. Het kan best zijn dat de maatregelen die we nu nemen met kleinere groepen en minder volle boten, blijvend zijn. De reacties van de duikers zijn in elk geval positief.”

Foto: Cees Kassenberg.
Foto: Cees Kassenberg.

Op de boot zitten we allemaal anderhalve meter van elkaar. “Luxe!” zeggen de duikers, want waar ze vroeger tegen hun set aan zaten, zitten ze nu breeduit met de duiksets tussen hen in. Het betekent wel dat er in plaats van de maximaal zestien duikers op een boot nu acht duikers per boot (er zijn er twee!) meegaan. Op de duiklocatie bij Zandeiland 8 staan de duikers niet allemaal tegelijk te trappelen om de sets aan te trekken, maar gunnen ze elkaar de ruimte en de tijd. Dat geeft rust aan boord. Ook in het water aan de oppervlakte houden ze de anderhalve meter afstand. Tot ze onderduiken en richting de snoekentuin met op dit moment wel 50 snoekbaarzen gaan.

Schipper Cees is tevreden. “Je ziet het, de duikers waarderen het en respecteren elkaar. Het wordt al gewoon.” Ook de andere boot is inmiddels leeg – op de schipper na. Wordt er ook gehandhaafd op de plas? “Zeker,” vertelt Cees. “We zien regelmatig de waterpolitie en BOA’s langsvaren. Af en toe komen ze ook bij ons een kijkje nemen. De anderhalve meter geldt ook op het water.”

Als na een uur de eerste duikers terugkomen, hebben ze alle ruimte om terug aan boord te komen. De afstand duiker tot schipper is zeker anderhalve meter wanneer een vin vanuit het water wordt aangereikt. Aan boord nemen de duikers een voor een rustig hun plek in, weer op anderhalve meter afstand van elkaar. Rust is er niet meer aan boord… de grote aantallen snoekbaarzen hebben indruk gemaakt.

Foto: Cees Kassenberg.
Foto: Cees Kassenberg.

VIP-behandeling!
Terug bij het duikcentrum kleden de duikers zich om, worden duiksets uit elkaar gehaald en schuiven de duikers op het inmiddels zonnige terras aan de lange tafels aan… ja, op anderhalve meter afstand. Het lijkt de normaalste zaak van de wereld. Sommige dingen zijn even wennen – zoals de sleutel halen als je naar de toilet wilt! – maar iedereen heeft begrip voor alle (ook de hygiëne-)maatregelen. “Eigenlijk is het er alleen maar beter  op geworden,” zegt een van de duikers, “het voelt als een VIP-duik.” Ze zijn het er over eens: duiken kan veilig, ook met een groep bij een duikcentrum.

Groepen
Maar is een opzet als deze ook haalbaar voor een duikcentrum? Het aantal duikers voor een duik is immers gehalveerd. “Absoluut, maar alleen als wij meebewegen,” antwoordt Cees. “Het voordeel is dat wij hier alle ruimte hebben, en wij met onze boten flexibel zijn. Het is een kwestie van goed plannen.” In de zomer zullen bijvoorbeeld ook doordeweekse bootduiken en avondduiken worden aangeboden en in het geval van grotere groepen worden duikers in kleinere groepen naar een zandeiland gependeld en van daaruit hun duik maken. Barbecues, lunches, de complete duikarrangementen, het kan nog steeds en net zo veilig én gezellig.

Wil jij individueel, met een groepje of met de club duiken, al dan niet met lunch of barbecue? Neem contact op met Scuba-Academie en vraag naar de mogelijkheden!

1 reactie

  1. Kun je een doordeweekduik gewoon boeken of moet je dan zelf met een groep komen?

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief