Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

NVD geeft eerste Europese certificaten voor sportduikerartsen af

Een primeur! Onlangs heeft de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde (NVD) de eerste Europese certificaten voor sportduikerartsen uitgegeven.

Duikmedische keuringen (of –adviezen) wil je graag laten verrichten door artsen die daar verstand van hebben. Maar hoe weet je of de arts die tegenover je zit, de juiste kwalificaties heeft? In Nederland zijn hier geen duidelijke afspraken over gemaakt, maar Europees wel. Het European College for Baromedicine heeft, samen met de Europese beroepsverenigingen voor duik- en hyperbare geneeskunde (ECHM en EDTC), de eisen vastgesteld wat een duikerarts minimaal moet weten en kunnen voordat deze aan het werk kan. De titel die garant staat voor deze kwaliteit, is het Medical Examiner of Divers (MED).

De Nederlandse Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) heeft de MED-opleiding in het programma opgenomen. Dit houdt in dat alle sportartsen die vanaf nu worden opgeleid, voldoen aan de eisen voor MED. Deze cursus wordt verzorgd door de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde. Voorheen was dit niet standaard het geval, al zijn er veel sportartsen die dit MED-certificaat zelf geregeld hebben en dus voldoen aan de Europese eisen. De VSG en de NVD benoemen deze ontwikkeling als een mooie samenwerking van twee beroepsverenigingen om de beschikbaarheid van duikmedische keuringen en de kwaliteit er van te vergroten. En dat komt de sportduiker ten goede.

Op dit moment is er nog geen landelijke database beschikbaar waarin alle sportduikerartsen die voldoen aan de MED-kwalificatie te vinden zijn. Daar wordt aan gewerkt. Maar in de tussentijd: als je als sportduiker een keuring wilt die voldoet aan de Europese eisen, vraag dan naar het MED-certificaat van de duikerarts.

De eerste lichting sportartsen die bij de NVD de MED-opleiding volgde, ging ook zelf onder water. Foto: Anouk Stroes, instructeur Qdiving.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief