Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Bart Hoogeveen – Nuttlar, zoektocht naar het diepe gedeelte

Bij een duik van 3,5 uur in water van 8 graden Celsius komt veel voorbereiding kijken.  Duikreporter Bart dook in een leisteenmijn in Duitsland.

De geschiedenis van de Nuttlarmijn begon ongeveer 150 jaar geleden. In 1878 werd begonnen aan de eerste tunnel. Maximaal 200 werknemers hebben in deze mijn gewerkt. Ruim 100 jaar is hier leisteen gewonnen. In 1985 werd de mijn gesloten en de elektriciteit uitgezet. Het water uit de mijn werd toen niet meer weg gepompt. Maar de mijn liep langzaam vol, dit heeft 7 jaar geduurd voordat de mijn was vol gelopen.

Er is veel materiaal achtergebleven in deze mijn. Dit varieert van schoenen tot machines. De mijn is behoorlijk groot, groter dan de andere bekende mijnen in Duitsland. De mijn is relatief ondiep. Maar hij is wel behoorlijk uitgestrekt. De maximale diepte zou 40 meter moeten zijn. Maar dit zou slechts een put zijn waaruit het water werd gepompt omdat dit het diepste gedeelte is. Een gedeelte van de mijn is ondiep en goed zicht. Maar er zijn ook stukken waar het zicht slecht is of heel makkelijk slecht kan worden. Er ligt geel sediment op de bodem, het sediment hangt ook aan de stenen aan de zijkant van de gangen. Deze stukken mijn met slechte omstandigheden zijn vaak moeilijker te vinden/bereiken. Dit gedaan om de mijn te beschermen tegen relatief onervaren grotduikers en ook om de duikers te beschermen tegen de gevaren.

We hebben besloten om weer een poging te wagen om het diepe gedeelte te vinden. We verwachten een duiktijd tussen de 3 en 4 uur een maximale decompressietijd van 1 uur. We besluiten om 2 decogassen mee te nemen, omdat de decompressietijd behoorlijk is nemen we ean50 en 100% zuurstof mee. Omdat de diepte waarop we de decogasssen kunnen gebruiken beperkt is nemen we ook voldoende gas mee voor op de diepere stukken. De dubbel 7 van de rebreather is voorzien van trimix. Daarnaast hebben we nog een bodemstage met ean32 of 30/30 per persoon.

Uiteindelijk hebben we het diepe gedeelte wel bereikt. Maar we hadden iets anders moeten gaan om het diepe gedeelte te volgen. We zijn slechts in een klein gedeelte van het diepe circuit geweest. Het was wel een complexe duik met af en toe erg goed zicht. Maar het zicht was af en toe ook behoorlijk uitdagend. Uiteindelijk kwamen we boven na ruim 3,5 uur in het water van 8 graden te hebben gedoken.

We hebben een mooie duik gehad en wagen nog we een keer een poging om meer van het diepe circuit te zien. 🙂

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief