Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Striped Hunter

Nummer 2 in de categorie Underwater van Nature Photographer of the Year 2020 was de Libanese fotograaf Karim Iliya.

De Libanese fotograaf, die nu in de VS woont, maakte zijn bekroonde foto voor de kust van Baja California, Mexico.

De kleine vissen zwemmen voor hun leven wanneer de marlijn op hen jaagt. De dood ligt voor hen op de loer. De marlijn jaagt met ongekende snelheid op de school, hij wil de vogels die van bovenaf aanvallen, de meer dan tien andere marlijnen en de zeeleeuwen te snel af zijn. Het recht van de snelste geldt.

“Een vriend vertelde me over deze jachtpartij waar marlijnen en zeeleeuwen als het ware samenwerken om de school vis naar het wateroppervlak te drijven, waar ze een ‘baitball’ vormen. De kans dat de vissen het overleven, is klein – het verschil tussen leven en dood is een fractie van een seconde, want ze worden van alle kanten door de marlijnen en zeeleeuwen aangevallen.”

Karim was drie dagen bezig met deze foto: “Ik zag hoe er werd gejaagd op kleine makrelen en sardienen. Van een afstandje lijkt het een geoliede machine zoals de visjes bewegen, maar ik wilde juist die intensiteit vastleggen, de relatie tussen roofdier en prooi. Ik moest dus dichtbij zien te komen zonder het tafereel te verstoren. Ik zag de paniek die uitbrak bij de vissen in de school. Ik wilde hun natuurlijke gedrag niet verstoren en moest een aantal keer wegduiken – weg van de baitball. Ze hadden geen schijn van kans… zodra het vreetfestijn over was, was er geen makreel meer over en verdwenen de marlijnen en zeeleeuwen van het toneel.”

Camera: Canon 1D X mkii
Lens: Canon EF 16-35mm f2.8L III USM
Instellingen: ISO 1250, f5, 1/800 sec
Accessoires: Nauticam onderwaterhuis

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief