Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Noorse duikers vinden Nederlands scheepswrak uit 18de eeuw

Duikers van de Søgne Dykkerclub in Noorwegen hebben het wrak van de ‘Juffrau Elisabeth’ gevonden, een 18de-eeuws Nederlands handelsschip.

Dit werd eind oktober bekendgemaakt door het Noorse rijksinstituut voor Cultureel Erfgoed.

Het wrak werd gevonden voor de kust van Søgne in het zuidwesten van Noorwegen. De Noren spreken van een ongelooflijke vondst en zullen geld beschikbaar stellen zodat het Noorse Maritiem Museum de komende weken onderzoek kan doen. De vinders, die jarenlang op zoek zijn geweest, zullen een flinke vindersbeloning ontvangen.

Het onderzoeksteam zal middels fotogrammetrie een 3D-model van het schip maken. Met een ROV zullen foto’s gemaakt worden en enkele artefacten zullen boven water worden gebracht voor verder onderzoek, aldus een archeoloog van het museum.

De duikers hebben de locatie onaangeroerd gelaten en uitsluitend foto- en filmopnamen gemaakt.

Dubieus

Het handelsschip Juffrau Elisabeth zonk op 21 maart 1760 net buiten de Søgne-archipel onder dubieuze omstandigheden. Lang werd op basis van oude documenten gedacht dat het wrak niet was gezonken. De recente vondst is van groot belang omdat het veel informatie voor de wetenschap zal opleveren. Op de Noorse zeebodem zijn maar weinig wrakken uit de late 18de eeuw bewaard gebleven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief