Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial

Noord-Sulawesi: een warm welkom in dynamisch Indonesië

Wat is het eerste wat bij je opkomt als jij aan Noord-Sulawesi denkt? Vrolijk lachende mensen? De verrassende onderwaterwereld? Zen worden? Actie? Een walhalla? Of allemaal?

Lopend door de straten van Manado klinkt om de vijf minuten een enthousiast ‘Hello mister, how are you?’. Je antwoordt net zo vrolijk: ‘I’m great, how are you?’

Maar het beoogde ‘Fine, thanks’ blijft uit. De arme man weet het ook niet meer; hij blijft schaapachtig grijnzen en wordt door zijn vrienden aangemoedigd om in het Engels door te zetten, met als resultaat een halfhartig ‘Yes, thank you’. Wat volgt, is een ontlading van schaterlachen en verzoek om een selfie met de bule.

Dit kom je overal tegen in Noord Sulawesi: die aanstekelijke hartelijkheid. Het leven is hier simpel, dichtbij het hart, met een haast aandoenlijke beleefdheid en scheepsladingen aan geduld.

Een duikparadijs

The Land of Smling People is een tropisch plaatje: een azuurblauwe horizon afgezet met groene heuvels onder een strakblauwe hemel. Een uitzicht dat nooit verveelt vanaf onze boot.

Onder water is het niet minder indrukwekkend. De koraalwanden van het Bunaken National Marine Park storten zich de donkerblauwe diepte in. Soep- en karetschildpadden zijn in groten getale te zien, en overal waar je kijkt kleurrijke scholen rifvissen. Af en toe wordt de boot vergezeld door migrerende tuimelaars of grienden.

Aan de oostkust van Noord-Sulawesi vind je het weelderig groene eiland Lembeh. Geroemd om het muck diven en geliefd bij macrofotografen is de straat van Lembeh, wellicht niet zo spannend als Bunaken qua topografie, maar dat wordt ruim gecompenseerd door de enorme diversiteit aan bizarre wezens die over het zwarte zand dolen – van gecamoufleerde schorpioenvissen tot bont gekleurde, microscopish kleine slakjes.

Resort life

Na het duiken is er ook genoeg te doen: wandelingen door dorpjes, kookles, bezoek aan een lokale school of een relaxende massage.

Sinds kort kun je bij Thalassa Dive Resort Manado ook leren boogschieten. Onze freediving instructeur Stanley (je weet wel… uit de vorige blog) is eveneens een geoefend wedstrijd-schutter en legt je geduldig uit hoe je moet aanleggen, mikken en loslaten. Héél zen.

De yogalessen worden verzorgd door de Manadonese Arin, die je laat kennismaken met spiergroepen die je nog niet eerder kende!

Een warm welkom

Noord-Sulawesi is een geweldig mooi stuk Indonesië: vriendelijk, veilig (ook voor kinderen!), eten om je vingers bij af te likken (eten met handen is prima) en voor duikers een waar walhalla. Mocht je Indonesië overwegen, sla Noord-Sulawesi dan zeker niet over tijdens je research.

Thalassa Dive Resorts Indonesia …where guests leave as friends!

 

Tekst: Arjen Bokhoven, Thalassa Dive Centers

www.thalassamanado.com

4 reacties

 1. Bunaken en Lembeh hoor ik eigenlijk altijd samen genoemd. Maar wat is nou het verschil? Ik zou eind dit jaar graag die kant op willen, maar weet niet welke ik moet kiezen.

  REAGEREN
 2. Hoi Lynn,

  Het wezenlijke verschil tussen Bunaken en Lembeh is simpel gezegd het volgende: Bunaken aan de westkust is geroemd om de koraalmuren, en het barst van de schildpadden, kleurrijk koraal en veel scholen vis, rifhaaien, en soms zelfs dolfijnen.

  Aan de oostkust van Noord Sulawesi heb je Lembeh, een dun eiland van zo’n 20 kilometer lengte. Het water tussen de kust en Lembeh heet de Lembeh Strait, en die duikbestemming staat vooral bekend om “scharrelen” naar nudibranchs, frogfish, en zeer goed gecamoufleerde steenvissen. Vooral macrofotografen zijn gek op Lembeh.

  Ze worden vaak in één adem genoemd omdat je tijdens je vakantie prima op beide plekken kunt duiken. Aangezien wij resorts aan beide “kanten” van Noord Sulawesi hebben, maken veel gasten daar gebruik van omdat ze dan een grote verscheidenheid aan onderwaterleven kunnen zien.

  Mocht je nog vragen hebben, dan horen we dat graag.

  REAGEREN
  • Arjen, dit zullen wij in september even controleren. Ik zal zeker mijn macro lens meenemen.

   Groetjes Hans en Loes

   REAGEREN
   • Goed zo Hans. Ik denk dat het voor jou een mooie inspectie zal worden. 😉

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief