Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Noord-Sulawesi: drie favorieten van Pim van Schendel

Pim van Schendel woont in Noord-Sulawesi. Hij leidt je rond in zijn ‘achtertuin’.

Pim van Schendel is manager van de Murex Dive Resorts Manado en Bangka, Noord-Sulawesi, Indonesië. Met zijn gezin woont hij in dit duikersparadijs. Wij vroegen hem waar hij ‘in zijn achtertuin’ het liefst duikt.

Tanjung Kelapa
«Dit is al vele jaren mijn favoriete duikstek in Noord-Sulawesi en ik heb er al honderden duiken gemaakt. De biodiversiteit is hier zo hoog dat er voor ieder wat wils is. De duik begint op een zanderige slope met her en der wat koraalblokken. Hiertussen kan je blad schorpioen vissen vinden, vele naaktslakken en minuscule garnaaltjes maar ook een residente krokodilvis. Vanaf hier duik je verder langs het rif met de slope aan je linkerschouder. Onderweg zweef je over zand en kom je langs wat rifblokken en wijzen de gidsen je murenes, spookfluitvissen en met wat geluk ook giant frogfish aan. Na de slope verandert het landschap in een kleine wand, helemaal overgroeid met zachte koralen in alle kleuren in maten. Daarbij een deken van vis over de wand en het rif en je duik kan niet meer kapot. Scholen van fusiliers, vleermuisvissen en sweetlips zwemmen om je heen. Maar kijk ook in de sea fans voor de kleine pygmy seahorse. Je veiligheidsstop doe je op het rifdak waar je geregeld sepia’s tegenkomt.  Tanjung betekent landtong of kaap en kelapa betekent kokosnoot maar inmiddels is de kust veranderd, staan er geen palmbomen meer en is er geen kokosnoot meer te bekennen.»

Lekuan 2

Dit is een van de beroemdste duikstekken van Bunaken Nationaal Park en niet zonder reden. Het is niet raar om tijdens deze duiken tussen de 15 – 20 groene zeeschildpadden tegen te komen en dat is niet het enige. De wand valt op bepaalde plekken tot 300m diepte en de bodem is niet te zien. Helemaal verticaal, soms meer dan verticaal, en fantastisch mooi begroeid met harde en zachte koralen.  De wand is grillig en heeft vele spelonken en overhangen waar ontzettend veel leven in te vinden is. Kleine krabbetjes leven op de zachte koralen, tussen de harde koralen zitten kleine goby’s en garnaaltjes en vergeet niet om ook in het blauwe te kijken. Schildpadden zwemmen daar op zoek naar een rustplek in de wand, scholen van duizenden red tooth triggerfish en pyramid butterfly fish maar ook reusachtige makrelen en napoleon baarzen komen voorbij. Zwartpunthaaien houden van het diepe en komen geregeld onder je langs gezwommen. Dit hele plaatje bij elkaar maakt het een echt favoriete duikstek voor beginnende en gevorderde duikers. Luister goed naar je duikgids want er kan ook wel eens wat stroming staan…

Murex Manado huisrif

«Dit is eigenlijk mijn voortuin, het fantastische huisrif in Murex Manado. Hier heb ik ook al honderden duiken gedaan en geen een is hetzelfde maar bepaalde dieren leer je kennen en verblijven vaak voor lange periode op dezelfde plek. De reefballs die er 20 jaar geleden gelegd zijn, zijn fantastisch begroeid en reusachtige tafelkoralen staan fier boven het zand uit. Er zijn veel mantis shrimps die het rif thuis noemen en altijd op dezelfde plekken te vinden zijn. Een school van vleermuisvissen begroet je tijdens je afdaling en vinden het heerlijk om de bubbels op hun schubben te krijgen. Kleine goby’s, naaktslakken en spookmurenes zijn overal te vinden en giant frogfish en spookfluitvissen voelen zich ook thuis op dit rif. Tijdens nachtduiken komen de Spaanse danseressen tevoorschijn, gaan de octopussen jagen en met een beetje geluk en goede ogen vind je een stargazer in het zand.»

Wil je meer weten over duiken in Noord-Sulawesi? Kijk eens op de site van Murex Dive Resorts

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief