Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

No Waste Caribbean Vibes – Passie voor de oceaan

Charlotte Hesterman zet zich al jaren op veel plekken van de wereld in voor de oceaan. Nu heeft ze samen met Luuk Bastiaans een nieuw project opgezet op Bonaire – No Waste Caribbean Vibes.

Wie is ze?

Charlotte duikt al jaren. Na een eerste ongelukkig poging in Turkije lijkt het er niet op dat het zo ver zal komen. Toch pakt ze jaren later in Nederland de draad weer op en stoomt ze van eensters NOB-duiker door naar PADI Instructor. Lange tijd geeft ze les tot ze merkt dat marine conservation haar beter ligt. Ze zet zich in voor de Sea First Foundation en werkt (vaak als vrijwilliger) mee aan projecten in o.a. de Malediven, de Filipijnen en Fiji. De oceaan waar dan ook ter wereld is haar thuis, de plek waar de wereld van haar af valt.

Het nieuwe project

De bodem voor No Waste Caribbean Vibes wordt al gelegd in 2016 wanneer Charlotte tijdens een kajaktocht door de mangroven van Bonaire met gids Luuk Bastiaans In gesprek raakt. De gemene deler blijkt al snel hun passie voor de natuur te zijn. Luuk weet als geen ander hoe belangrijk de mangroven zijn als kraamkamer voor de oceaan, Charlotte is niet alleen begaan met de oceaan, maar ook met de leefomgeving boven water. Want -zul je je als Bonaire-ganger misschien afvragen- onder water is het bij Bonaire geen zee van plastic? “Gelukkig niet,” zegt Charlotte, maar er spoelt zeker aan de oostkant veel plastic en ander afval, zoals vistuig, aan.” Aan dat plastic afval en ook het plastic afval dat op het eiland zelf gecreëerd wordt, gaan Charlotte en Luuk iets aan doen met No Waste Caribbean Vibes.

Charlotte en Luuk.

Hoe dan?

No Waste Caribbean Vibes gaat plastic afval inzamelen en daar duurzame producten van maken. Inmiddels zijn er machines aangekocht, is Charlotte nu nog in Nederland druk aan het proefdraaien en zal het project in het derde kwartaal echt van start gaan op Bonaire.

Hoe kom je aan afval?

Rare vraag misschien want meestal wil je vooral weten hoe je er vanaf komt! Overal waar mensen leven, is afval. Charlotte en Luuk gaan het afval inzamelen op Bonaire. Een aantal bedrijven op het eiland hebben al een Blue Destination Award ontvangen vanwege hun inzet voor een duurzame ‘blauwe’ toekomst. Met een aantal van deze bedrijven hebben Charlotte en Luuk inmiddels afspraken gemaakt: zij leveren hun plastic afval aan, er worden producten van gemaakt en de bedrijven verkopen de producten weer aan de toeristen.
Ook hebben Charlotte en Luuk de duikstek Oil Slick Leap geadopteerd die zij regelmatig schoonmaken, en willen ze samen met de duikondernemers op het eiland nog meer beach clean-ups en opruimacties onder water organiseren.

Wat maken jullie?

“Bruikbare producten,” zegt Charlotte. Ze is nu flink aan het ‘oefenen’ en produceert van alles – van sleutelhangers met schildpadden, dolfijnen en vlinders en notitieblokjes tot visborden, fruitschalen en vazen. Nu is het nog allemaal relatief klein. “Onze volgende stap is opschalen en dan kunnen we ook bankjes, stoelen en tafels maken”. Op naar een 100% circulaire samenleving in 2050 – ook op Bonaire! Daar dragen Charlotte en Luuk graag aan bij.

Hoe kunnen duikers helpen?

Heel makkelijk! Helpen als je op Bonaire bent! Hoe leuk is het om één ochtend in je vakantie te helpen bij het ‘schoonmaken’ van de duikstek, samen met een grote groep andere enthousiastelingen zodat we nog lang kunnen genieten van een mooie en gezonde onderwaterwereld?!
En is meehelpen op Bonaire zelf geen optie, maar wil je dit project wél ondersteunen, dan kun je ook doneren.

Winactie!

Speciaal voor de lezers van de DuikeninBeeld nieuwsbrief heeft Charlotte een paar oceaangerelateerde producten gemaakt. Zo’n bord in de vorm van een vis staat prachtig op elke tafel, en met een sleutelhanger in de vorm van een schildpad draag je de oceaan altijd bij je…
Wil je kans maken? Charlotte en Luuk geven twee sets weg! Klik op de knop en doe uiterlijk 5 augustus 2021 mee.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief