Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Zeeuwse vissen worden rustiger

Er komt teveel medicijnafval terecht in het Zeeuwse water, wat schadelijk is voor het onderwaterleven, meldt Omroep Zeeland.

Nu komt er ongeveer duizend kilo per jaar aan medicijnafval in het water terecht, wat niet wenselijk is voor de flora en fauna. Vissen gaan zich anders gedragen door de grote hoeveelheid antidepressiva in het water. Net als de mens, worden vissen van deze stoffen rustiger en vertonen ze minder of geen vluchtgedrag meer.

Via ons lichaam komen er dus steeds meer medicijnresten in het riool terecht. Maar ook worden overgebleven medicijnen te vaak door het toilet of de gootsteen gespoeld. Door vergrijzing in Zeeland is het medicijngebruik hoog.

65% wordt weg gefilterd
Niet al de chemische stoffen uit medicijnen kunnen er in de rioolwaterzuivering worden uitgehaald, volgens Jos Goossen van waterschap Scheldestromen. “Zuiveringen halen gemiddeld 65 procent van alle medicijnen er uit. Dat betekent dat 35 procent in het oppervlaktewater belandt.”
Om de hoeveelheid medicijnen in het water terug te dringen hebben de Zeeuwse gemeenten, waterschap Scheldestromen en waterbedrijf Evides de handen ineen geslagen. De organisaties hebben afgesproken voortaan de kosten te betalen voor de verwerking van medicijnafval. Hierdoor is het vanaf 1 november mogelijk om overgebleven medicijnen in te leveren bij iedere apotheek in Zeeland.
Dit moet voorkomen dat mensen de oude medicijnen door de gootsteen spoelen omdat ze niet weten wat ze er mee moeten doen.

Rustige vissen
Vind jij de vissen rustiger dan ze zouden moeten zijn? We zijn benieuwd naar jullie ervaringen!

Dit bericht delen

Redactie DuikeninBeeld

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Mail ons op redactie@duikeninbeeld.tv.

2 reacties

  1. Niet veel van gemerkt tijdens mijn toch al 92 duiken dit jaar in de Zeeuwse wateren … De grondels schieten nog altijd even schichtig weg, de krabben zijn nog altijd even actief en agressief, de steenslijmvisjes zijn heel actief en familiair en de jonge sepia’s heel stoutmoedig, om van de sepiola’s te zwijgen! Misschien hebben die wel opwekkende medicijnen genomen ??? Rustig waren de zeepaardjes, de snotolven en de slakjes, maar ja, dat is dan weer hun normale gedrag hé!

    REAGEREN
    • Ik heb ook nog nooit een snelle slak gezien Dirk! 🙂

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *