Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Nieuwe zeedieren ontdekt voor Schotse kust

Wetenschappers hebben vier nieuwe diersoorten ontdekt voor de kust van Schotland.

Het gaat om een zeeslak, twee schelpdieren en een zeeworm die nog nooit eerder zijn waargenomen. De dieren leven mogelijk in de buurt van een koude bron op de zeebodem van de Atlantische Oceaan ten westen van Schotland. De ontdekking suggereert dat er meer onbekende soorten leven in het gebied, zo meldt de Britse krant The Guardian.

Rotspunt

De dieren werden ontdekt tijdens een door de Schotse overheid gesubsidieerde wetenschappelijke expeditie nabij Rockall, een rotspunt van een uitgedoofde vulkaan in de Atlantische Oceaan.

“De ontdekking van deze nieuwe soorten is ongelooflijk, zeker als je in overweging neemt dat de zeeslak bijna tien centimeter groot was en toch decennia lang onopgemerkt is gebleven”, verklaart hoofdonderzoeker Jim Drewery in de HeraldScotland.  De aanwezigheid van een koude bron op de zeebodem zou de vondst kunnen verklaren.

Duiken

Wetenschappers vermoeden al langer dat rond koude bronnen in oceanen unieke leefgebieden ontstaan, waarin bijzondere diersoorten kunnen worden aangetroffen. “We moeten meer onderzoek doen naar de aanwezigheid van zo’n bron”, aldus Drewery. “Dat betekent dat we naar de zeebodem moeten duiken.”  Als er inderdaad een zogenoemde koude submariene bron wordt aangetroffen op de zeebodem voor de kust van Schotland, zal het gebied rond Rockall worden afgesloten voor bepaalde vormen van visserij.

Klik hier voor de foto’s.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief