Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Nieuwe tijgerhaai-expeditie naar Saba Bank

Vanaf vandaag wordt er bij de Saba Bank een week lang onderzoek gedaan naar de levenscyclus van de tijgerhaai. De onderzoekers zullen kijken naar de migratieroutes en waar en wanneer de tijgerhaai zich voortplant, zodat deze dieren binnen het Yarari-zeereservaat in het Caribisch-Nederlands gebied en daarbuiten beter beschermd kunnen worden.

Deelnemers aan deze expeditie zijn de Saba Conservation Foundation (SCF), de Nature Foundation St. Maarten (NFSXM), de St. Eustatius National Parks (STENAPA), STINAPA Bonaire, de Aruba National Parks Foundation (FPNA), de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) en het Wereld Natuurfonds.

Zwanger?

Sinds de Saba Conservation Foundation, de Nature Foundation St. Maarten en Sharks for Kids in 2016 een samenwerking zijn aangegaan zijn er satellietzendertjes (tags) aan tijgerhaaien bij de Saba Bank en rondom Sint-Maarten aangebracht. Door dit onderzoek weten we nu dat tijgerhaaien in de Caribisch-Nederlandse wateren rond deze eilanden voorkomen en dat de meerderheid van deze getagde haaien seksueel volwassen vrouwenhaaien zijn. Gedurende de aankomende expeditie hebben de onderzoekers als doelstelling niet alleen meer tijgerhaaien te voorzien van een tag en hun bewegingen te volgen om zodoende hun levenscyclus te volgen, maar ook zullen ze onderzoeken of er pups in de buik van de zwangere tijgerhaaien zijn en hoe groot deze zijn. Dit zal helpen bepalen of de Saba Bank een broedgebied is voor de tijgerhaaien.

Inzichten

De andere doelstelling is zien waar deze grensoverschrijdende haaien naartoe migreren om het belang van het Yarari zeezoogdier- en haaienreservaat beter te begrijpen en om andere geografische gebieden te beschermen. Het Yarari Reservaat werd op 1 september 2015 opgericht om zeezoogdieren, haaien en roggen in de wateren van Bonaire, Saba en St. Eustatius te beschermen. Samenwerking is noodzakelijk, niet alleen tussen de zes eilanden van het Nederlands-Caribisch gebied, maar ook tussen alle eilanden in het Caribisch gebied als geheel om deze essentiële soorten en ecosystemen te kunnen beschermen en behouden. Met dit doel is onlangs de Caribbean Shark Coalitie gevormd om een betere samenwerking te bereiken in de Caribische regio.

Foto: Sami Kattan.
Foto: Jarrett Corke/WWF Canada.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief