Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Nieuwe bedreigde haaien- en roggensoorten op CITES-lijst

Goed nieuws! Maar liefst twee haaien- en zestien roggensoorten opgenomen op de CITES-lijst.

Kortvin-makreelhaai. Bron: NEV

Afgelopen zondag werd al met grote meerderheid gestemd voor het opnemen van twee soorten makreelhaai, zes soorten gitaarroggen en 10 soorten vioolroggen op Appendix II van de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES). Dit internationaal juridisch bindende verdrag is bedoeld om de internationale handel in bedreigde dier- en plantsoorten te reguleren. Tijdens de geheime stemming werd het voorstel voor de kort- en langvinmakreelhaaien met 72% van de stemmen gesteund, en dat voor de gitaar- en vioolroggen ieder met ruim 78%. Ook de EU steunde de voorstellen.

Soorten benoemd in Appendix II van het CITES-verdrag mogen alleen nog grensoverschrijdend verhandeld worden als is aangetoond dat hiermee de wilde populaties niet in gevaar komen. Er staan al elf haaiensoorten, waaronder de witte haai en walvishaai, op Appendix II van CITES, evenals alle manta- en duivelsroggen. Alle zeven soorten zaagvissen, een groep roggen die sterk met uitsterven bedreigd wordt, staan op CITES Appendix I. Voor deze soorten geldt dat internationale handel beperkt is en alleen is toegestaan voor niet-commerciële doeleinden, zoals onderzoek.

Beter beheer

NEV-directeur Paddy Walker: “Dit is heel goed nieuws. Het opnemen van deze soorten op de CITES-lijst is een belangrijke stap in het beheren van hun populaties. De uitdaging nu is om te zorgen dat het CITES-verdrag goed wordt geïmplementeerd zodat er daadwerkelijk beter beheer komt. Hiervoor is samenwerking essentieel, vooral met de regionale visserijorganisaties en de FAO (Food and Agriculture Organisation van de Verenigde Naties).”

Gitaarhaai. Bron: NEV

Makreelhaaien (mako’s) worden wereldwijd gevangen voor de handel in haaienvlees en vinnen. In principe wordt de visserij gereguleerd door regionale visserijbeheerorganisaties die ook de tonijnvangst beheren. Maar ondanks waarschuwingen van wetenschappers is het de afgelopen jaren maar mondjesmaat gelukt om de vangsten duurzaam te maken. Zelfs toen in 2017 wetenschappelijk onderzoek aantoonde dat de populaties in de Atlantische Oceaan zich op een historisch dieptepunt bevonden.

Gitaar- en vioolroggen zijn zeer geliefd voor haaienvinnensoep. Ze hebben grote vinnen die een hoge prijs op de haaienvinnenmarkt in Hong Kong halen. Een groot probleem bij het beheer van deze dieren is dat ze voorkomen in de kustzones van landen waar grote armoede heerst en de autoriteiten weinig middelen hebben om visserij goed te beheren.

“Voor gitaar- en vioolroggen kan de opname op de CITES-lijst echt een verschil maken”, aldus Walker. “Het geeft broodnodige internationale handvatten voor beter beheer en zo ook bescherming van deze zeer kwetsbare dieren.”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief