Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Nieuw wrak voor Haarlemmermeerse Bos

De plas in het Haarlemmermeerse Bos is een duikwrak en een aantal meetpunten rijker. Begin juli werd het zeilbootje afgezonken. Axel Gunderson van Project Baseline vertelt en laat zien hoe het ging. 

Eigenlijk hoefde het niet zo van hem, een wrak in de plas van het Haarlemmermeerse Bos. Voor Axel Gunderson van Project Baseline is de Bosplas al bijzonder genoeg. Een eerdere mogelijkheid om een wrak op de bodem te zetten had hij al aan zich voorbij laten gaan – dat is de reden dat de Stormvogel nu in de Toolenburgplas ligt. Maar als teamlid Robin Hoole opnieuw een bootje ‘in de aanbieding’ heeft, vindt Axel dat hij dit wrak niet kan laten lopen.
Alleen, je mag niet zo maar een wrak af laten zinken. Daar hebben de instanties ook iets over te zeggen. De gemeente Haarlemmermeer, de brandweer en de Hengelsport Vereniging Haarlem, die de visrechten heeft in de Haarlemmermeer, geven uiteindelijk hun goedkeuring.

Voorbereiding
Voordat het bootje -een Wibo 740 zeilbootje- het water in mag, moet het veilig en schoon worden gemaakt. Axel vertelt: «Robin heeft overal voor gezorgd. Het binnenwerk is eruit gesloopt, de motor is uit de bun gehaald, de kiel is eraf gesneden en weer omgekeerd in de boot gelast, de reling en het roer moesten eraf, enzovoort… En laten we niet vergetende 60 lagen verf die erop zaten en aan het bladderen waren – alleen voor het verwijderen van de verf waren drie sessies nodig!»
Begin juli zijn de teamleden tevreden. Alleen een mooie plaat met tekst ontbreekt dan nog. De oplossing is snel gevonden net als een goede tekst.

Pirouette
Op een haakwagen wordt het bootje naar de Bosplas gereden. Robin beschikt over al het materiaal dat nodig is om de boot te water te laten. «Een fluitje van een cent,» vertelt Axel, «maar het vervoeren naar de overkant was nog wel even een dingetje. Zonder kiel en roer is zo’n bootje nogal wispelturig.» Eerst wordt het bootje aan de zijkant van een Zodiac vastgezet, maar dat resulteert in een stalen waterpirouette. Besloten wordt toch maar te slepen. «De boot zwiepte van links naar rechts en er was geen uh, nou ja laten we zeggen geen plas mee te bezeilen!» Uiteindelijk biedt een dreganker in de vorm van een ton achter de boot uitkomst.

Afzinken
Eenmaal op locatie kan de boot in positie worden gebracht. De blauwe ton met lucht moet -voor wat het waard is- een beetje stabiliteit geven. De boot zit met een touw op lengte aan een boompje en aan de Zodiac. Andere teamleden volgen het afzinken van dichtbij en er wordt al gefilmd door Jorn. Ook aan de boot is een camera bevestigd die tijdens het afzinken zal filmen.

Aan Axel de eer om de afsluiter open te draaien. Het water gutst naar binnen. «Zodra het water het kleine voorraampje bereikte, zakte de boot eerst een stukje bakboord om met de boeg eerst naar beneden te gaan. De kont van de boot kwam even omhoog en het boompje waar het aan vast zat, kon daar echt geen weerstand tegen bieden.»
Om 16:57 uur -een kwartiertje later- ligt de Sale netjes op de bodem en is de Bosplas een duikobject rijker

Waar
Het achterdek van de Sale ligt op 5,5 meter diepte, de bovenkant van de boeg bevindt zich op 7 meter op een geleidelijk aflopende bodem, ongeveer 15 meter uit de kant. «Precies zoals we het wilden,» aldus Axel. «Zo hebben de vissen een stukje warmte van de ondiepte en zullen ze daar hopelijk wat eieren afzetten. Hopelijk blijft de boeg net onder de heldere koudere spronglaag, zodat er altijd wel wat te zien is van de boot.»

Een week later
Wanneer de duikers een week later op het wrakje duiken, zien ze al het eerste leven! Een groepje jonge baarzen heeft het wrak in gebruik genomen. Ook komen ze een zoetwatermossel tegen. Het wrak biedt Project Baseline een aantal nieuwe meetpunten. Regelmatig zullen de teamleden deze nieuwe habitat monitoren. Uiteraard kun je dit op hun website volgen.

Hieronder kun je de video van het afzinken kijken.

Foto’s: Axel Gunderson, Project Baseline 

1 reactie

  1. Avatar

    Ligt het wrak dan vlakbij Vork&Mes?

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief