Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Nieuw vrijstaand rif ontdekt bij het Great Barrier Reef

Wetenschappers die de zeebodem van het noordelijke Great Barrier Reef in kaart brachten, ontdekten een nieuw rif met een hoogte van 500 meter.

Smal en hoog rif

Tijdens een 12 maanden durende expeditie werden afgelopen maanden al meer als 30 nieuwe soorten ontdekt, waaronder vijf nog niet eerder beschreven soorten zwart koraal. Het nieuw ontdekte rif is smal en hoog. Aan de onderkant is het rif 1,5 km breed en het rif is 500 meter hoog. De bovenkant van het rif ligt slechts 40 meter onder het zeeoppervlak. Dit is het eerste rif dat in 120 jaar ontdekt is. De andere zeven vrijstaande riffen in de buurt van het Great Barrier Reef werden ontdekt eind 19e eeuw.

Subastian

Het rif werd ontdekt met door onderwaterrobot Subastian, een Remote Operated Vehicle. Subastian brengt niet alleen de zeebodem met scans in kaart, maar filmt en fotografeert ook onder water. Onderzoekers aan boord van het onderzoekschip Falkor konden op deze manier live meekijken tijdens de ontdekking van het nieuwe rif.

Nieuwe technologie

Wendy Schmidt, mede-oprichter van het het Schmidt Ocean Institute, zegt over de ontdekking: “Onze kennis van wat zich in de oceaan bevindt, is lange tijd erg beperkt geweest. Dankzij nieuwe technologie die onder water als onze ogen, oren en handen fungeert, kunnen we nu onderzoeken als nooit tevoren. Nieuwe gebieden onder water zijn nu bereikbaar en onthullen nieuwe ecosystemen en levensvormen.”

Door het analyseren van scans van de zeebodem in combinatie met de gemaakte beelden hopen wetenschappers meer informatie te verkrijgen over het nieuwe rif en de rol hiervan in het gehele Great Barrier Reef.

De expeditie van de Falkor eindigt half november.

Robot Subastian hangt achter Research Vessel Falkor. Foto: Schmidt Ocean Institute.

 

Bron: ARC Centre of Excellence Coral Reef Studies

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief