Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Nieuw soort krab in Sulawesi

Mooi nieuws! Een nieuw ontdekte decoratiekrab in Indonesië is nu beschreven en vernoemd naar zijn ontdekker: Maxi Tabalong, duikgids bij het het Lumbalumba Diving Resort in Noord-Sulawesi.

Maxi Tabalong heeft ongelooflijk scherpe ogen en heeft zich door de jaren heen gespecialiseerd in het vinden van de allerlei bijzonder en vooral klein en goed gecamoufleerd onderwaterleven. Ongeveer 9 jaar geleden zag hij op Bunaken een deel van een koloniaal anemoon (Epizoanthus) bewegen. Dat was vreemd want anemonen zitten vast en bewegen niet echt. Het bleek een piepklein krabbetje te zijn met delen van de anemoon op zijn schild en pootjes.

Maxi kon de krab niet terugvinden in een boek. Een jaar later liet hij het zien aan een onderwaterfotograaf, Andrew C. Podzorski, die gespecialiseerd is in kleine beestjes en vissen. Er werden foto’s gemaakt, een uitgebreide verzameling boeken werd bestudeerd en internet werd afgespeurd, maar niets vergelijkbaars werd gevonden.

Weer een jaar later zochten Maxi en Andrew naar meer krabben om te fotograferen. Opnieuw vond Maxi een exemplaar in het gebied rond PoohPooh, zo’n 15 minuten varen vanaf Lumbalumba Diving. Gewapend met meer foto’s ging de zoektocht verder en krabspecialisten werden benaderd met de vraag of ze de krab herkenden. De meesten konden de krab niet eens herkennen op de foto’s!

En opnieuw ging er een jaar voorbij. We kregen een tip van een onderzoeker van de Universiteit van Cambridge, Engeland. In Singapre was er een onderzoeksgroep gestart die aan krabben werkte. Foto’s werden naar Singapore gestuurd en de belangstelling was meteen gewekt: de onderzoekers waren er zeker van het een nieuwe Hyastenus-krab was. Er volgde een lange periode van onderzoek want men moest natuurlijk wel zeker zijn dat het echt een nieuwe soort was. Uiteindelijk bleek dat zo te zijn en kreeg de soort de wetenschappelijke naam Hyastenus Tabalongi waarmee Maxi met zijn familienaam erin permanent werd geëerd.

Maar voor ons en onze gasten is en blijft het de Maxi Crab!

Hoewel het niet heel moeilijk is om foto’s te maken van de krab, is hij bijna niet als zodanig te herkennen. Op de film hierboven is als het dier beweegt, beter te zien wat voor bijzonder beestje het is. Zijn camouflage is fantastisch.

En natuurlijk kun je de krab en nog veel meer in het echt zien bij Lumbalumba Diving in Manado!

3 reacties

 1. Wow. Maar hoe groot is het dier?

  REAGEREN
 2. 1 cm!

  REAGEREN
  • Dat is klein. Gelukkig hebben jullie gidsen goede ogen 🙂

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief