Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Nieuw duikwrak afgezonken!

Nederland is een duikwrak rijker! Dankzij Stichting Onderwaterrecreatie Cuijk ligt het object sinds donderdag in de heldere Kraaijenbergse Plas bij Beers op een diepte die voor duikers van elk niveau bereikbaar is.

De Kiekuut is de naam van het duikobject. Het werkschip van de firma Smals is zo’n 27 meter lang en 6 meter breed. Het schip met een betonnen bodem en een stalen bovenschip ligt nu op een diepte van 11-12 meter – de beoogde diepte! – met de top op circa 10 meter. De leden van Onderwaterrecreatie Scuijk hebben het object duikklaar gemaakt – er zijn geen afsluitbare delen, geen scherpe randen en uiteraard is het wrak geheel schoongemaakt en vrij van olieresten. Een zaagmachine en een werkbank zijn nog in het wrak aanwezig. Elke duiker kan er vrij op duiken!

Het afzinken op donderdag 25 maart was best spannend, laat Peter van der Laan ons weten. Woensdag waren de palen al geplaatst waaraan het schip naar de bodem wordt ‘verwezen’. Het vollopen van het schip gaat voor de betrokkenen ‘tergend’ langzaam maar net voor twaalven gaat het schip helemaal onder. Opluchting bij het hele team, het is goed gegaan en het schip ligt waar het moest komen.

— Best spannend of het wel goed zou gaan! —

Het schip

Het schip werd gebouwd in 1938 voor de marinehaven in Den Helder als vuilschip. Het kreeg een transportbandvloer en was bedoeld om vuil op zee te dumpen. Begin jaren zestig sloeg het schip om, waarbij de schipper het leven verloor. Daarna is het omgebouwd tot zandzuiger en als zodanig werd de Kiekuut op 11 augustus 1971 opgenomen in het scheepsregister. Vanaf de jaren 90 tot ongeveer 2010 deed de Kiekuut dienst als TD onderhoudsschip ten behoeve van de bouwstoffenwinning.

Lengte: 27 meter
Breedte: 5,75 meter
Diepte: 1,65 meter

Het wrak dat nu is afgezonken in de Kraaijenbergse Plas, is geheel in lijn met de doelstelling van de Stichting Onderwaterrecreatie Cuijk: het bevorderen van het onderwaterleven en de duiksport. De ervaring leert dat onderwaterleven zich concentreert rond scheepswrakjes en andere objecten onder water. Het maakt de objecten een interessante plek voor duikers.

Wij kunnen dan ook niet wachten om een kijkje te gaan nemen!

Met dank aan Peter van der Laan voor de foto’s.

Foto: Peter van der Laan.
Foto: Peter van der Laan.
Foto: Peter van der Laan.

1 reactie

  1. Avatar

    Hoe gaaf is dat! En nog redelijk in de buurt ook.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief