Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Niet alles blijft hetzelfde op ONK 2021

In juni en september vindt het (Open) Nederlands Kampioenschap onderwaterfotografie en -film plaats. Dit keer op enkele punten net iets anders dan de afgelopen jaren. Wij vroegen Desmond van Santen van organisator Nederlandse Onderwatersport Bond naar de grootste veranderingen.

Foto: Filip Staes. eerste plaats categorie Groothoek.

Nee, niet alles gaat veranderen. Het ONK blijft nog altijd een leuke en leerzame wedstrijd voor elke onderwaterfotograaf en elke onderwaterfilmer, van vergevorderd tot beginnend, zo vertelt Desmond. “Maar uiteraard proberen we het event altijd beter te maken.”

Vier categorieën voor Masters

Het aantal categorieën waarvoor een fotograferende deelnemer aan de Masters-wedstrijd meedoet, is verkleind. Dat wil zeggen als de fotograaf ook Nederlands Kampioen wil worden. Iedere Master kiest natuurlijk zelf in welke categorieën hij of zij meedoet. Maar wie zijn pijlen richt op de nationale titel, moet voor ‘slechts’ vier categorieën (in plaats van vijf zoals voorheen) een foto inleveren. Macro, groothoek zonder model en Thema zijn verplichte nummers – de vierde foto kan worden ingeleverd voor de categorie groothoek met model, visportret of – de dit jaar nieuwe categorie – creatief.

ONK Q&A op 13 april

Op dinsdagavond 13 april organiseren de NOB en Aquashot een online Q&A waarin meer uitleg wordt gegeven en jij terecht kunt met al je vragen over het event. Klik hier.

Waarom minder categorieën? Moet een kampioen die wordt afgevaardigd naar het WK, niet een allrounder zijn? “Jawel,” zegt Desmond, “natuurlijk moet een kampioen in meerdere categorieën kunnen presteren. Vandaar dat er ook verplichte nummers zijn.” Het is overigens goed om te weten dat je op het EK en WK Europees of wereldkampioen wordt in een categorie, er is geen overall winnaar. Bovendien werkt ook de CMAS, die het EK en WK organiseert, aan nieuwe reglementen. “Daarbij willen wij zo veel mogelijk aansluiten”.

Shoot-outdag

Een grote verandering! Opnieuw voor de Master-fotografen mét kampioensaspiraties. Zij moeten meedoen aan één van de twee shoot-outdagen. “De shoot-out is de situatie waarmee deelnemers ook tijdens een WK of EK te maken krijgen. De Master-fotografen duiken met z’n allen tegelijk op dezelfde plek en onder dezelfde omstandigheden en hebben per duik 90 minuten om hun foto’s te maken.” De foto voor één van de vier categorieën, die de deelnemer inlevert, moet tijdens de shoot-outdag worden gemaakt. “De fotografen kunnen zo laten zien dat ze in staat zijn onder druk te presteren,” zegt Desmond.

Foto: Peter Schultes. Eerste plaats Groothoek met model 2020.
Foto: Valerie Reid, ONK 2020

Creatief

Er is een nieuwe categorie toegevoegd aan de wedstrijd: Creatief. Wat wordt daaronder verstaan? “Dat is heel breed. Maar je kunt bijvoorbeeld denken aan de double exposure-foto’s. En verder is er van alles mogelijk, zolang het binnen de regels van de wedstrijd valt. Het is maar net hoe creatief de fotograaf is.”

Starters

Voor de Starters verandert er qua categorieën en wedstrijddagen niet veel. Maar… “ze mogen hun foto’s in heel Nederland maken en kunnen dus zelf kiezen of ze dat in zoet of zout water doen.” Hopelijk zullen hierdoor nog meer enthousiaste fotografen meedoen. Nee, niet om kampioen te worden, maar juist omdat het leuk een leerzaam is.

Video

Goed nieuws voor de filmers! Voor hen blijft het allemaal hetzelfde. En ook hier geldt, ook als je nog niet zo lang filmt, doe vooral mee voor de leuk!

Workshops en Q&A’s

In de aanloop naar het event worden er workshops georganiseerd door de NOB en is er bijvoorbeeld op dinsdag 13 april al een online event waar het reglement verder wordt toegelicht en je al je vragen kunt stellen.

Tip!

De beste tip die wij je kunnen geven! Fotografeer je onder water, doe mee! Het is leuk, het is leerzaam en vergeet vooral niet: ook de huidige kampioenen zijn ergens begonnen! En heb je twijfels, sluit je dan aan bij een team met startende en meer ervaren fotografen – een leukere en betere leerschool is er niet.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief