Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Nederlands schip uit de Gouden Eeuw gevonden

Een fregat op de bodem van de Finse Golf is hoogstwaarschijnlijk een 18e-eeuws schip uit Medemblik. De Noord-Hollandse gemeente zegt dat het 95 procent zeker is dat het om het in 1708 gebouwde oorlogsschip Huis te Warmelo gaat.

 

Het fregat werd tien jaar geleden al door de Finse maritieme dienst gevonden op 62 meter diepte in het water tussen Finland en Estland. Vermoedelijk is het op een rots onder water lek geslagen en gezonken. Aan boord waren 200 mensen, van wie er 130 zijn omgekomen. De meeste slachtoffers waren matrozen. Het fregat voer ter bescherming mee met Nederlandse koopvaardijschepen, die handel dreven met de landen rond de Oostzee.

Admiraliteit
In 2014 werd voor het eerst naar het schip gedoken. Het bleek om een driemaster te gaan van 35 meter lang waarvan de houten constructie zeer goed bewaard was gebleven door het koude water. Een mast was intact en alle kanonnen stonden nog op het dek. Onderzoek in Zweedse en Russische archieven leverde niets op over de herkomst van het schip.

Kanon_Huis te WarmeloEind vorig jaar kwam de zaak in een stroomversnelling. De Medemblikse historicus Peter Swart vond volgens de gemeente een oude zeekaart waarop de plek van een scheepsramp uit 1715 in de Finse Golf stond aangegeven. Nader onderzoek leerde dat in dat jaar slechts één Noord-Hollands schip niet terugkwam, de Huis te Warmelo die tot de admiraliteit West-Friesland behoorde.

Houtmonsters en spiegel
De gemeentelijk archeoloog zocht contact met de Finnen met de vraag of ze op die plek een schip hadden gevonden. Na een paar dagen kwam het antwoord: “Ja, we hebben jullie schip gevonden.” Volgens Medemblik is nooit eerder een Nederlands oorlogsschip uit die tijd gevonden dat zo goed bewaard is gebleven. Het schip is eigendom van de Nederlandse staat.

Swart en de gemeentelijke archeoloog gaan over twee weken naar Finland om te overleggen over het vervolgtraject. Het schip ligt op Fins grondgebied en meer onderzoek kost geld.

Het is de bedoeling dat deze zomer opnieuw een team naar het fregat duikt voor de definitieve identificatie. Er zullen houtmonsters worden genomen voor jaarringenonderzoek. Ook zal de achterkant van het schip, de zogenoemde spiegel, worden bekeken. Op de spiegel stond traditioneel de scheepsnaam.

1 reactie

  1. Net een jongensboek… gaaf zeg

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief