Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Nederlands Kampioen Raymond Wennekes: «Een droom die uitkomt!»

Voor Raymond Wennekes kan 2016 niet meer stuk. Hij werd Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie en is in 2017 één van de Nederlandse deelnemers aan het WK in Mexico. DuikeninBeeld sprak met hem.

Raymond Wennekes

Na het WK in Nederland in 2015 plaatste een ‘grappige’ buddy een foto van Raymond Wennekes op Facebook waarop hij bij de aankondiging van het WK 2017 staat. De opmerking erbij was dat ‘Raymond maar goed moest gaan oefenen’. Kennelijk heeft het geholpen want Raymond gaat in 2017 ons land in Mexico vertegenwoordigen. «Dat heb ik gedaan…en het is gelukt! Echt een droom die uitkomt!», vertelt Raymond.

Raymond WennekesDe Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie 2016 maakte in 2000 voor het eerst kennis met de duiksport in de Dominicaanse Republiek. Hij kreeg de smaak te pakken en sloot zich terug in Nederland aan bij vereniging Stella Maris en haalde zijn duikbrevetten. Inmiddels is hij zo’n 500 duiken verder en is de passie voor de onderwaterwereld alleen maar groter geworden. Maar inmiddels is een onderwatercamera daar wel onlosmakelijk mee verbonden. «Ik ga nog maar zelden zonder camera het water in. Stel je voor….je komt een walvishaai in de Oosterschelde tegen en je hebt camera niet bij je. Dat zal mij niet gebeuren…»Raymond kwam In 2012 bij Onderwaterhuis.NL werken. Niet veel later kocht hij zijn eerste onderwatercamera…de Olympus PEN E-PL3 met Olympus onderwaterhuis. Eerst alleen de camera en pas een jaartje later de eerste flitser. «Dat was het moment dat de liefde voor onderwaterfotografie pas echt is begonnen. In april 2016 ben ik overgestapt op een Olympus OM-D E-M10 MKII met een Nauticam onderwaterhuis.»

Hobby en werk
Raymond heeft de afgelopen jaren keihard getraind en geoefend en maakte ruim 100 duiken per jaar om zichzelf te ontwikkelen en een eigen stijl te creëren. «Als je bij Onderwaterhuis.NL werkt, wil dat niet zeggen dat je goed bent in onderwaterfotografie. Natuurlijk, het helpt…ik ben er bijna dag en nacht mee bezig en weet wat er op de markt is. Maar iemand die werkt in een kookwinkel, is niet direct een goede kok! Dat ik nu Nederlands Kampioen ben geworden, heeft ongeveer 2 jaar aan voorbereiding ‘gekost’.»

Eerste foto ooit van Raymond Wennekes

Eerste foto ooit van Raymond

De sfeer bij Onderwaterhuis.NL werkt motiverend. Collega Marco Heesbeen behaalde al eerder successen op (O)NK’s en WK’s. «Maar het is voornamelijk mijn eigen passie en interesse in de onderwaterfotografie die er voor gezorgd hebben dat ik dit niveau gehaald heb….en heel eerlijk ook een beetje hulp van Arco de Man! Ik duik ontzettend veel met hem…hij heeft veel kennis en een goede kijk op onderwaterfotografie! We hebben dezelfde smaak en kunnen elkaar goed motiveren. Het is dan ook niet voor niks dat ik aan hem gevraagd heb om mee te gaan als buddy naar het Wereld Kampioenschap in Mexico!»

Doen, doen, doen
Als voorbereiding op het ONK probeerde Raymond wel eens dingen uit tijdens de ‘gewone’ duiken. De ene keer slaagde dit, de andere keer niet. «Zo is mijn macro-foto ontstaan die ik gemaakt heb tijdens het ONK. Ik had deze ooit eerder gemaakt…perfect, zonder zweefvuil en met geweldig mooie kleuren. Ik heb dit veelvuldig herhaald, maar zelden lukte het zo mooi als toen! Toch wilde ik juist dàt doen voor de wedstrijd en dus bleef ik oefenen.»

Datzelfde geldt voor zijn groothoek- en groothoek-met-duiker-foto. «Ik heb hier gebruikgemaakt van een speciale voorzetlens die niet veel in Nederland gebruikt wordt. Ik weet dat je daar bijzondere foto’s mee kan maken, maar het is erg lastig en ik heb veel geprobeerd om te zien wat werkt.»

Raymond Wennekes - Goud - ONK - Groothoek

 

«Ik ben zeker wel kritisch op mijn eigen foto’s en leg de lat misschien enorm hoog voor mezelf. Maar ik zie dat als iets positiefs…zo blijf je jezelf uitdagen en ontwikkelen.» Is een foto niet naar zijn zin, dan gaat hij terug om hetzelfde te doen, maar dan wel beter. Maar ook opbouwende kritiek van anderen helpt. «Tijdens de regiobijeenkomsten van Aquashot heb ik bijvoorbeeld veel opgestoken van de technische presentaties of het commentaar op sommige foto’s. Dat neem je tijdens de volgende duiken mee.»

Raymond Wennekes - Zilver - Open Nederlands Kampioenschap Overall


Wereldkampioenschap

Het WK 2017 in Mexico is voor Raymond de eerste internationale wedstrijd. Hij heeft geen idee in wat voor malle molen hij terecht zal komen. «Maar ik heb er enorm veel zin in.» De voorbereiding wordt lastig – de condities in Mexico zijn daar heel anders dan hier. «Arco en ik gaan in Nederland onze ideeën uitwerken, nieuwe dingen proberen en oude verbeteren. Voor april 2017 was al een een duikvakantie met een groep vrienden naar de Bahama’s gepland…die vakantie krijgt een heel andere invulling voor mij als voorbereiding op het WK in Mexico.

Benieuwd naar meer foto’s van Raymond? Neem een kijkje op zijn website!

Dit bericht delen

Linda Ferwerda
Linda Ferwerda

Oprichter en maker van DuikeninBeeld met een passie voor duiken en schrijven. Waarom werken aan DuikeninBeeld zo leuk is? Omdat het voor én door duikers is!

1 reactie

  1. Avatar

    Erg gaaf. Veel succes in Mexico.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *