Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Nature Talks – Onderwaterfoto’s vanuit het perspectief van de jury

Op zondag 12 november organiseert DuikeninBeeld op Nature Talks 2017, het festival voor de natuurfotograaf, een speciaal programma waarin de onderwaterwereld centraal staat. Een speciale interactieve sessie is gewijd aan wedstrijdfotografie. Hoe kijkt een jury naar foto’s? Interessant voor iedereen die aan wedstrijden deelneemt, dat ooit wil gaan doen of het vaak niet eens is met de jury!

Foto: Bernhard Conrad

Misschien herken je het wel… Je hebt deelgenomen aan een wedstrijd onderwaterfotografie, je bent ervan overtuigd dat je een topfoto hebt gemaakt, je vrienden zijn laaiend enthousiast, alleen de jury deelt jouw en hun mening niet. Geen leuk gevoel!
Dat jureren mensenwerk is, staat buiten kijf, maar in het kader van een wedstrijd en het jureren gelden als basis bepaalde criteria. En zelfs dan… ook juryleden zijn het niet altijd met elkaar eens en dat is voer voor discussie.

Gertjan Eg was dit jaar voorzitter van de jury die zich moest buigen over de inzendingen voor het Open Nederlands en het Zeeuws Kampioenschap Onderwaterfotografie, dat werd georganiseerd door de Nederlandse Onderwatersport Bond en Aquashot. Geen makkelijke klus, bleek. Maar wel een leuke! Hij legt je tijdens dit programma-onderdeel van Nature Talks uit hoe de vakjury (verder bestaande uit Karin Brussaard, Melvin Redeker, Jan Azier) te werk is gegaan. Als voorzitter nam hij niet inhoudelijk deel aan het proces, maar zag hij toe dat de reglementen werden nageleefd en het jureren correct verliep.

Hoe oordeel jij?
Na uitleg over de werkwijze mag het publiek enkele foto’s beoordelen. Kijk jij op dezelfde manier als de jury? Of zie jij het heel anders? Aansluitend geeft Gertjan aan op welke wijze de jury tot een besluit is gekomen over deze foto’s.

  
  

Selectie van foto’s van ONK Onderwaterfotografie 2017. Van links naar rechts: René Weterings, Raymond Wennekes, Henny Blokvoort, Jos Broere

Over de juryvoorzitter
Gertjan Eg is NOB IT-er, duikt sinds 1991 wekelijks in Zeeland, fotografeert al ruim 10 jaar onder water en heeft in diverse NOB-commissies gezeten. In de voorbereiding van het WK Onderwaterfotografie in 2015 vertaalde hij de reglementen voor alle deelnemers en vrijwilligers in pictogrammen en overzichtelijke schema’s om het WK voor de (internationale) deelnemers soepeler te laten verlopen. Bij het ONK/ZK 2017 trad hij op als juryoorzitter.

Benieuwd naar de Top Tien foto’s van het ONK en ZK 2017? Klik hier voor een overzicht.

 

 

Wil je erbij zijn? Of wil je meer informatie over het DuikeninBeeld-programma op Nature Talks? Klik hier.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief