Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Marlene Albrecht-Terpstra – NaturaGart Ibbenbüren: Bitte die Stören nicht stören!

Er doen verhalen de ronde over de grote steuren in Naturagart in Duitsland. Marlene gaat op pad om dit eens met eigen ogen te bekijken.


Datum: juli 2016
Duiklocatie: Naturagart, Duitsland

duikreport-call-to-action-350x85

Naturagart_juli2016_Marlene Terpstra_2-38619-1030x773

Tijdens Boot Düsseldorf hadden wij dagkaarten gekocht voor NaturaGart Tauchpark te Ibbenbüren, Duitsland. Bij mij bekend van verhalen over de gigantische steuren die daar rondzwemmen. Dat wilde ik ook wel eens zien!

Afgelopen week zijn wij naar Duitsland gereden om deze duikdag bij NaturaGart Tauchpark in te lossen. We hadden gereserveerd voor woensdag omdat we hadden gelezen dat het in het weekend best druk kan zijn, 100 duikers per dag is dan geen uitzondering!

Op de website van NaturaGart staat vermeld:
“ Der NaturaGart-Unterwasserpark in Ibbenbüren is der weltweit grösste neu angelegte Tauchsee auf einer Foliendichtung. Neben einem über 300 m langen Höhlensystem gibt er u.a. einen versunkenen Tempel, ein Schiffswrack und viele riffähnliche Felswände.”

Naturagart_juli2016_Marlene Terpstra-1-38619-1030x772

Ik had voor vertrek al een email gehad met informatie en de benodigde papieren ingevuld (des te eerder konden we in het water liggen!) en was geïnformeerd over het feit dat er een stuk gelopen moest worden met de duikspullen en dat de bolderkarren die men voorheen beschikbaar had, flink “geklaut” waren. Gelukkig waren wij vroeg aanwezig en zagen we de (enige) grote bolderkar staan. Hup, de spullen erop en richting het duikcentrum, waar we alleraardigst door Thomas ontvangen werden. Na een korte briefing konden we ons klaarmaken voor de eerste ontmoeting met de steuren. Ik kreeg een band uitgereikt met nummer 1 erop, deze band moest ik rond mijn duikfles bevestigen zodat men wist wie waar onder water aan het ronddolen was. Ik kreeg een onderwaterplattegrond in mijn handen gedrukt door Jeroen met de woorden: “Jij leidt!” Dat had ik vaker gehoord… Ik klikte de kaart vast aan mijn trimvest en pakte mijn onderwatercamera.

Er mocht onder geen beding geflitst worden onder water! Uitdaging 1. De steuren hebben, net als de meerval, hele kleine oogjes en als elke duiker met een camera een aantal keren flitst, zouden die beestjes helemaal gek worden. Ook mocht je de steuren absoluut niet aanraken want dan werd je zonder pardon het park uitgezet. Ik ken iemand bij wie dit is gebeurd…. Er schijnt een camera onder water te zijn (tussen de standbeelden van de katten) die één en ander in de gaten kan houden. Maar goed, dat was uitdaging nummer 2 want toen we aankwamen bij de plek waar de steuren zich ophielden, Tempelwächter genaamd, bleek dat die beesten, variërend van 60 cm tot 2 meter, zich helemaal niet veel van je aantrekken. Sterker nog, ze vinden het lekker om met hun ‘zuignapbekkie’ over je hoofd te sabbelen, tussen je armen en benen door te zwemmen en als het kan even in de domepoort naar zichzelf te turen of de GoPro van Jeroen proberen te bemachtigen (niet gelukt!). Zie ze dan maar eens niet aan te raken! Dit tafereel leverde bij mij natuurlijk weer de slappe lach op, want tja, interactie tussen mens en dier is soms zo grappig. En moeilijk dat het was om die laagzwemmende vissen een beetje mooi op de foto te zetten zonder flits! Bovendien dwarrelden de vissen zelf een hoop zweefvuil op, staat ook niet mooi op de foto. Gelukkig was het niet heel erg druk onder water waardoor we zelfs af en toe alleen met de steuren lagen.

Naturagart_juli2016_Marlene Terpstra-3-38619-1030x772

Maar ook de wanden vlak aan de oppervlakte waren prachtig, rijkelijk begroeid met waterlelies. Af en toe zwom er een voorntje doorheen en toen we door het aangelegde grottenstelsel zwommen en een open plek met waterlelies zagen, hield een snoek zich daar mooi schuil.

Na de eerste duik zijn we even neergestreken in Café Seerose (waterlelie) voor een heerlijk stuk Kuchen en een kopje koffie. We namen nog eens de plattegrond door zodat we duik 2 nuttig konden besteden. Ondertussen werden onze flessen gevuld en door middel van mijn bandnummer werd de flesvulling keurig op mijn rekening geplaatst.

Duik 2 was ook weer een belevenis. Ik kon niet genoeg krijgen van de steuren en de waterlelies trokken mijn aandacht. Helder water en roze, witte en enkele gele waterlelies kom ik niet vaak tegelijk tegen! Jeroen en ik hebben een hele tijd voor die stengels gehangen. Uiterst voorzichtig om niet teveel te wapperen met de vinnen want dan dwarrelde er gelijk van alles om je heen. De bezoekers die rondom het duikgebied aan het wandelen waren, vroegen zich al af wat wij daar toch allemaal aan het doen waren.

Naturagart_juli2016_Marlene Terpstra-4-38619-1030x772
Het onderwaterpark bestaat uit verschillende gedeeltes. Vooral de plek waar de steuren rondzwemmen, Tempelwächter, vind ik mooi. Dat zal ook wel door mijn affiniteit met Egypte komen. Helaas hadden wij tijdens onze duikdag niet volop zon, waardoor ik de beoogde foto van Jeroen in een grot met zonlicht niet goed heb kunnen maken. We moeten dus nog een keer terug!

Na de duik konden we onze spullen spoelen en douchen (1 euro voor 4 minuten, snel haren wassen dus…) en hebben we nog even wat gedronken. Op de terugweg naar huis genoten van een echte Wienerschnitzel en thuis als een blok in slaap gevallen.

Maximale duikdiepte: 7 meter
Maximale duiktijd: zo lang als je lucht in je fles hebt zitten! (en het veilig houdt)
Maximale zicht: 3-4 meter

Leuk om met je duikvereniging te doen!

2 reacties

  1. Leuk verslag! Ik ga er elk jaar 1 of 2 keer naar toe. Wist je dat er ook een albino meerval te vinden is? Naast de steuren vind ik het duiken door de grotjes ook super mooi. Helaas is het zicht vaak nogal matig, helemaal als het erg druk is.

    REAGEREN
    • Dank je wel Steven! Ik heb de albino meerval niet gezien maar dat zal er wel apart uitzien? Het duiken door de grotjes is ook mooi, zeker als je zonlicht hebt. Wij zijn expres vroeg in de ochtend daarheen gegaan en niet in het weekend, om zo de slechte zichtbaarheid door grote hoeveelheden duikers te vermijden.

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief