Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Nationale gifdump

Jeroen Verhoeff is natuurschrijver, natuurreisgids, natuurstriptekenaar en natuurfotograaf, maar vooral natuurschilder. Ook schrijft hij op zijn website over alles wat hem inspireert, interesseert en emotioneert.

En zeker wat er nu met de Oosterschelde gebeurt, emotioneert hem. De Oosterschelde is een echt Nederlands Nationaal Park. Van nationale parken verwacht je dat het er een paradijs voor dieren en planten is waar ze in alle rust kunnen vertoeven.

Niet dus. In deze beschermde zeearm wordt volop gejaagd, landbouw bedreven en binnenkort worden er ook nog tonnen aan industrieel afval gedumpt. Vissers mogen hun gang gaan en schelpdierkwekers ploegen het gebied jaarlijks grootschalig om. Door damaanleg, klimaatverandering, invoer van uitheemse dieren en planten en grootschalige oeverbeschoeiing lijkt het gebied in weinig meer op wat het ooit was. Toch is het nog steeds een zeer bijzonder gebied. Zeehonden, inktvissen, zeepaardjes, bruinvissen, noordzeekreeften en vele andere dieren voelen zich er als vissen in het water.

Dat water kan echter gevaarlijk zijn, dus nu moeten er vele kilometers dijk verhoogd en versterkt worden. Vroeger deed men dat met natuursteen, maar nu gaat Rijkswaterstaat het doen met staalslakken. Staalslakken zijn een industrieel afvalproduct. Op zich en officieel schijnt het niet giftig te zijn, maar in zoet water gaan vissen er massaal dood van. Dit komt door uitloging van stoffen uit de slakken in reactie met het water. In België besloot men daarom dat ze dit spul maar niet moesten gebruiken. De Nederlandse staat doet niet zo moeilijk. Het is namelijk hartstikke goedkoop, we moeten er vanaf en het storten is legaal. Sterker nog: de dijken rond de Westerschelde worden op dit moment verhoogd met fosforslakken, een nog schadelijkere variant van de staalslak.

Ondanks allerlei protesten lijkt het dus gewoon door te gaan: giftig afval storten in een nationaal park. Natuur onder water blijft een ondergeschoven kind: wat je niet ziet is er ook niet! En als straks blijkt dat onze Hollandse mossel straks wat metalig is gaan smaken, dan laten we een groot bedrijf alles gewoon weer opruimen. De burger betaalt, geld moet rollen en de economie groeit daardoor weer een stukje groter. Want economische groei is volgens rentmeester Balkenende en zijn kornuiten altijd belangrijker dan duurzaamheid, bescherming en zorg.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief