Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Nachtduiken tussen de jagende haaien

Zijn mooiste duik? Edwin van der Sande moet stevig nadenken. Een duik die bij hem een geweldige indruk heeft achtergelaten, is de nachtduik op Maaya Thila in de Malediven.

JE  MOOISTE DUIK
Duikers en snorkelaars vertellen over hun mooiste (snorkel)duik. Alle verhalen samen gaan een prachtig online duik(vakantie)boek vormen.

Er staan aardig wat duiken in mijn logboek en aan veel van die duiken heb ik hele goede herinneringen. Soms vanwege de bijzondere ontmoetingen, vanwege de pracht van de locatie, of gewoon het plezier wat ik eraan heb beleefd. Aan deze live-aboardreis  naar de Malediven heb ik zeker goede herinneringen. Vanaf het begin van de reis spannend omdat ik bang was om zeeziek te worden en omdat de stroming er schijnbaar nogal heftig zou kunnen zijn. De nachtduik op Maaya Thila was een soort van overtreffende trap spannend. Zeker een van de mooiste duiken uit mijn logboek.

Maaya Thila

In de briefing werd al aangegeven hoe bijzonder de duikstek is. Maaya Thila zou één van de top tien duikstekken op de Malediven zijn. Een pinnacle met een doorsnede van zo’n 80 meter, die in het Ari-atol uit de oceaan omhoog komt. De top begint op zes meter en de rifrand zakt van twaalf meter naar diepten van 30 meter en meer. De ‘vaste bewoners’ zijn onder andere de grijze rifhaaien, witpuntrifhaaien, roggen, papagaaivissen, tonijnen, barracuda’s, koraalduivels en murenes. Die bewoners zouden tijdens de duik of slapen of jagen. Juist die laatste activiteit in combinatie met de duisternis geeft extra spanning.

Jagende rovers

Het moment van het te water gaan breekt aan. De dhoni, onze bijboot, brengt ons naar het punt waar de duik start. Dat is ook het moment dat ik mij weer bedenk waarom ik het prettig vind om de duikstekken waar ik de nachtduiken maak, toch eerst eens overdag gezien te hebben. Zo’n moment waarbij er toch wat extra adrenaline door je lichaam heen schiet. Tot nu toe heb ik alle duiken met Linda gemaakt, nu duik ik met Bart en Sandra. Filmen en fotograferen gaat nu eenmaal niet lekker samen bij nachtduiken.

Dat fotograferen blijkt overigens een flinke uitdaging te zijn. Ik heb het gevoel ogen tekort te komen. Er gebeurt zoveel in deze duik. De grote jagers schieten door het water op zoek naar verse prooien. Ik ben extra voorzichtig om geen koraal of ander onderwaterleven te raken. Tegelijkertijd probeer ik mijn buddy’s niet uit het oog te verliezen, doorgaans niet de sterkste eigenschap van fotografen. We zien jagende haaien, roggen, tonijnen en murenes. Absoluut een bijzondere duik. Als ik af kan gaan op het enthousiaste napraten van mijn medereizigers aan boord vna de duik, dan is dat ook zeker het geval voor de anderen.

Als ik nu terugdenk aan deze duik, realiseer ik mij dat ik deze maar wat graag eens zou maken. Niet alleen tijdens een nachtduik, maar ook met een stralend zonnetje op het water. Absoluut een duik die het waard is om als één van de mooiste duiken de boeken in te gaan. Niet onbelangrijk, ik ben deze hele reis niet zeeziek geweest en de stroming viel reuze mee!

En wat is jouw mooiste duik?
Zet je verhaal op ‘papier’ in 150 tot maximaal 500 woorden! Heb je er foto’s bij, dan kun je er één tot maximaal vijf bij plaatsen! Of misschien heb je wel een filmpje ervan gemaakt -zet dan ook de Youtube- of Vimeo-link erbij. Je kunt je verhaal mailen naar redactie@duikeninbeeld.tv. Wij zorgen dat je verhaal op DuikeninBeeld wordt gepubliceerd en in de sociale media wordt gedeeld. Meedoen kan tot 1 juni 2020.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief