Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken / Reizen

Nachtduiken – je kan er niet genoeg maken!

Ik heb altijd veel nachtduiken gedaan. Zeker als beginnend duiker zijn nachtduiken de spannendste en vaak ook de mooiste duiken. Maar de laatste jaren heb ik er niet veel meer gedaan… te weinig dus, kwam ik achter.

Toen ik pas begon met duiken, was nachtduiken altijd heel speciaal. De sfeer was onder water heel anders dan overdag en door je te focussen rond alleen je lichtstraal zag je vaak veel meer. Ik kan me nog nachtduiken herinneren in Zeeland, echte nachtduiken, om 12 uur het water in om een uur later weer boven te komen, helemaal vol van alles wat we gezien hadden.

Toen ik als duikinstructeur in Indonesië ging werken en nachtduiken maakte, ging er weer een heel andere wereld open, nog meer kleuren en critters dan overdag. Maar hoe langer je werkt, hoe meer nachtduiken je doet, hoe liever ik eerder klaar met werken was, zodat ik eerder een biertje kon drinken met de gasten en later eerder thuis bij de familie kon zijn. Je gaat prioriteiten stellen.

Ik had al ongeveer 2 jaar geen nachtduik meer gedaan en dat was dus veel te lang geleden, kwam ik vorige maand achter. Vanwege 2 AOWD cursussen moest ik 2 nachtduiken doen en dat zijn de beste duiken geweest die ik het afgelopen jaar heb gemaakt.

Reef_squid_ND

Het rif zat vol met leven. Meteen bij het onderduiken stuitten we op 2 Ornate Ghostpipe Fish, 1 hoog zwanger waar de kleine bijna uit de buidel knapten. Daarna begon de ‘freak of the nights’-show: eerst 3 squids, die als bevroren in mijn lichtstraal bleven hangen zodat we ze heel goed konden bekijken. Daarna kwam er een Sponge Crab voorbij denderen over het rif, niets of niemand kon hem stoppen. Vervolgens alle soorten en maten van decorator krabben, de een nog flamboyanter als de andere. Mini-sepiaatjes zaten over het hele rif verspreid en als afsluiter vonden we nog Spanish Dancer. De tweede nachtduik was een muck dive, in het zand en daar kwam ook geen einde aan de crittershow. Hoogtepunten waren de Starry Night Octopus en de Stargazer.

Starry_Night_Octopus

Het mooiste van alles is het opduiken na een nachtduik en die ongelooflijke sterrenhemel boven je, oneindig veel sterren. Ik weet niets van sterren -je kunt me beter namen van vissen vragen- maar zo’n sterrenhemel is de beste afsluiter van een duik.

Ik heb me voorgenomen om vanaf nu minstens 2 nachtduiken per maand te maken zodat ik dit niet meer hoef te missen.

Links:

http://www.murexdive.com/

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief