Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Foto en film

Nabewerken of niet? Keuzestress bij het Nederlands team

Op weg naar het WK Onderwaterfotografie 2015 schrijft iedere maand een betrokkene bij het WK over zijn of haar bezigheden voor dit evenement. Deze blog is geschreven door Ron Offermans, teamcaptain van het Nederlands team.

Als het WK Onderwaterfotografie is afgelopen zit mijn taak erop. We zullen dan weten of de doelstelling, een Nederlander op het erepodium, is behaald.

Anders dan ik mij had voorgesteld
Ik had me mijn taak teamcaptain iets anders voorgesteld. Samen onder water, foto’s bekijken en strategieën bepalen. Van samen onder water gaan is in ieder geval niet veel gekomen. Misschien ook niet zo erg. Onder water kun je weinig communiceren en Arco en Marco zijn mans genoeg om dat zonder mij te doen. Wel hebben zij mij regelmatig foto’s opgestuurd via de mail zodat ik ze van feedback kon voorzien.

wkteam_2015Vertalen van de reglementen
Helaas is het meeste werk gaan zitten in het praktisch vertalen van de reglementen. Die zorgden voor nogal wat onduidelijkheid en frustratie bij Arco en Marco. Regelementen moeten er natuurlijk zijn om alles eerlijk te laten verlopen en te zorgen dat alle deelnemers gelijke kansen hebben. Van oorsprong zijn de reglementen opgesteld toen iedereen nog met een diarolletje werkte. De problemen ontstonden toen er digitale camera’s op de markt kwamen. Moesten ze nou wel of niet nabewerking toelaten?

Geen wedstrijdje Photoshop
Toegegeven: de ene fotograaf is daar bedrevener in dan de andere. En om het niet te laten uitkomen op een wedstrijdje Photoshop heeft men destijds besloten nabewerking niet toe te laten. Hierdoor ontstond er al een verschil tussen onderwaterfotografie zoals dat in de dagelijkse praktijk werd beoefend en onderwaterfotografie tijdens wedstrijden, maar er was wat voor te zeggen. In ieder geval was deze handicap voor iedereen gelijk. Helaas, de ontwikkelingen schrijden voort. Met een nieuwe camera kun je foto’s bewerken op de camera, zonder daar nog een computer voor nodig te hebben. Logischerwijs gingen wij ervan uit dat de nabewerking in de camera ook niet toegestaan zou worden.

Tóch nabewerken
Helaas, de wijze mannen van de CMAS hebben dit wel toegestaan. Maar ze hebben het eigenlijk ook weer liever niet, de jury moet daar extra kritisch naar kijken en eventueel punten in mindering brengen. Althans zo staat het er niet letterlijk, maar daar komt het in feite op neer. Daar komt nog bij dat de ene camera veel meer nabewerkingsfuncties heeft dan de andere. Dus van een gelijke strijd kun je ook niet meer spreken.

Keuzestress
Arco en Marco hebben er buiten hun onderwerpkeuze, lens, licht en compositie nog heel veel keuzes bij gekregen die ze waarschijnlijk heel regelmatig zal wakker houden.

Foto: Ron Offermans

Links:

www.netherlands2015

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief