Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Naar recorddiepte – diepste duik in Portugese grot ooit

Ga er maar aan staan, een duik naar 205 meter diepte en dan ook nog eens in een grot. Je doet er 35 minuten over om het diepste punt te bereiken. En vervolgens moet je nog 6 uur en 30 minuten wachten voordat je het grote nieuws aan de oppervlakte kan vertellen: “Yes, we hebben het gehaald.” 

De Alviela grot vindt Armando echt een indrukwekkend mooie grot. Enorme tunnels van 100 meter lang, 10 meter hoog en 5 meter breed.

Eigenlijk was de 205 meter niet eens zozeer het doel van de duik. Het was geen ultieme poging om een record neer te zetten. De AEDSA, de Portugese associatie van ondergrondse studies, en de associatie voor onderwaterexploratie XploraSub wilden begrijpen waar de bron zich bevond van het water dat door de ondergrondse canyons stroomt. Bovengronds is al dit water de oorsprong van de Alviela rivier, 100 km ten noorden van Lissabon. De grot maakt deel uit van de Grutas de Mira de Aire, 150 miljoen jaar geleden ontstaan. In de winter komt er ergens uit de grot 17.000 liter water per seconde. Dan word je best nieuwsgierig en wil je weten waar al dat water vandaan komt.

Smalle doorgang ontdekt

Armando Ribeiro maakte in 2005 de eerste duik in deze grot, Olhos d’Agua do Aviela genaamd, nadat hij van een paar duikvrienden over deze grot had gehoord. Op dat moment was de bereikte diepte 130 meter. De interesse groeide en in de jaren daarna volgden meerdere ontdekkingsduiken. In 2016 werd tijdens een van de duiken een smalle doorgang ontdekt. Een soort van lange schoorsteen naar een nog dieper gedeelte. De nieuwsgierigheid werd gewekt en sindsdien hebben ze meerdere en diepere gangen in kaart kunnen brengen.

Het team.

Het plan

De eerste uitdaging was het leggen van lijnen in de gangen van het stelsel , vertelt Armondo Ribeiro. Vervolgens was het de uitdaging om bailout-tanks op verschillende dieptes te plaatsen voor noodgevallen. De derde uitdaging zat hem in de ondersteuning van de veiligheidsduikers. Het definiëren wat zij doen, op welke diepte ze de exploratieduiker ontmoeten en de noodprocedures die ze moeten volgen. En tot slot de ondersteuning van de supervisie zoals het plaatsen van alle benodigde materialen in de moeilijk toegankelijke bovengrondse tunnels tot aan de ingang van het gangenstelsel onder water.

De duikers hadden twee rebreathers bij zich (een backmount en een sidemount) en maakten in de diepste fase van de duik gebruik van TX 5/80.

Portugees gesproken, maar de beelden spreken voor zich!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief