Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Na 13 maanden terug de Oosterschelde in!

Het was alweer aardig wat maanden geleden dat Duikreporter Dirk in de Oosterschelde had gelegen. Eindelijk ging hij weer… wat een feest!

Ik was het bijna vergeten, maar het is zó mooi onder water in de Oosterschelde …

Afspraak met buddy Pierre Spirlet bij Strijenham. We hebben de Oosterschelde voor ons alleen! Om 08.39 uur liggen we in het water. Ik heb in de tabellen gezien dat de HW kentering om 09.21 uur is, maar het is al van in het begin afgaand water. Die tabellen toch! Ja, die kunnen inderdaad afwijken afhankelijk van het weer en de windrichting … Gelukkig is dit een duikstek waar ook buiten de kentering gedoken kan worden en bovendien staat de maan in het laatste kwartier, dus niet al te veel stroming.

Zoals afgesproken gaan we eerst kijken of de steenslijmvissen nog steeds op dezelfde plaats wonen en ja hoor!

steenslijmvissen collage-110182

Pierre hangt wat verder te zoeken. Ik zie zijn wazige schim. Om de steenslijmvissen goed in beeld te krijgen moet je eerst hun vertrouwen winnen: dan komen ze heel dichtbij. Ik blijf er dan ook 15 minuten bijhangen en wanneer ik opkijk is de schim van Pierre verdwenen … Even heen en weer langs de wand, terug naar de trap om te kijken of ik zijn bubbels ergens zie … Zonder resultaat. Dan maar alleen terug onder. Ik heb al heel veel met Pierre gedoken en al heel veel keren zijn we mekaar kwijt geraakt: hij fotografeert, ik film en ja, dan krijg je dit! Wij hebben de afspraak om dan de duik verder af te maken, maximaal een uur. We zijn nu 38 minuten onderweg, dus ik heb nog even de tijd om naar de klif te gaan, waar de prachtige anjelieren zitten. Onderweg kan ik een paarse kokerworm die zijn tentakels ontplooit en een heremietkreeft die uit zijn schelp kruipt in beeld nemen. Ik zie ook nog enkele lipvissen, maar die zijn me te snel af.

2021-08-30 Strijenham en BD met Pierre-4-110182

De zeeanjelieren staan er inderdaad weer prachtig bij en een kreeft komt even uit zijn hol. Oeps … ik ben een uur onder, vlug terug naar de kant! Daar houdt een mooie kompaskwal me nog even bezig. Toch wat oppassen, want die kunnen venijnig steken met hun tentakels. Maar ja, om mooie beelden te maken moet je soms risico’s nemen …

011 kompaskwal-110182

Pierre staat ondertussen op de trap. Hij is er ook juist uit. Ik doe teken dat alles OK is, want om de kompaskwal goed in beeld te krijgen maak ik wel vreemde capriolen!

We rijden nu naar de Bergse Diepsluis voor een tweede duik. Daar willen we de school steenbolken bij het platform zien! Yes! Weeral prijs! We komen recht aan het platform uit en de enorme school steenbolken is thuis. Wat een schouwpel! Ik kan er prachtige beelden van maken, maar wat een ontgoocheling als ik thuiskom: mijn SD kaart is gecrached … weg beelden, net als die van de zeeanjelieren bij Strijenham … Ik zal dus eerstdaags nog eens terug moeten gaan …

Na 10 minuten bij het platform gaan we westelijk verder in de hoop sepia’s of wie weet een zeepaardje te zien, maar helaas. Niettegenstaande genieten we van al het andere moois. Geen zeepaardje, maar wel een mooi close-up van zijn familie de zeenaald!

009 zeenaald-110182

Na 50 minuten ben ik Pierre weer kwijt: ik ben te lang bij een Bruine plooislak blijven hangen die hij had aangewezen … Ik kom mooi bij de trap uit na exact 60 minuten. Pierre is er ook juist uit.

Toen we het water ingingen had ik een slecht voorgevoel … en ja hoor … ik heb inderdaad mijn autosleutel in de auto laten liggen met de deuren op slot. Dit is de tweede keer dat me dit gebeurt in Zeeland. Pierre heeft gelukkig plaats in zijn dakkoffer om mijn duikgerief in kwijt te krijgen en met duikpak aan en enkele handdoekjes op de zetel brengt hij mij naar huis (is maar even omrijden voor hem). Noodkreet naar mijn dochter: kan je me zo vlug mogelijk met mijn reservesleutel naar de Bergse Diepsluis brengen? Zoniet gaan ze denken dat er een duiker vermist is, want al mijn kleren liggen op de voorbank van de zetel! Ze ziet dat onmiddellijk zitten omdat er een strandje is voor Thomas en ik net als de vorige keer een etentje beloof. Joke, mijn vrouw, gaat ook mee en het wordt nog een gezellige én lekkere afsluiter van dit memorabele weerzien met de Oosterschelde!

240942010_624924678888098_8103800407535588311_n-110182

Maak kans op een reischèque!

Plaats tussen 1 juli en 31 oktober 2021 een duikreport en je maakt kans op een reischèque ter waarde van 400 euro, beschikbaar gesteld door Diving Holidays.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief