Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Mysterieus zeediertje krijgt gezicht na 100 jaar

fossiel_zeediertjeWetenschappers hebben voor het eerst een kop gevonden van een mysterieus prehistorisch zeediertje. De zogenoemde Hallucigenia was een gestekeld wormachtig diertje met slurfachtige pootjes dat 500 miljoen jaar geleden in de oceanen leefde.

Uit de vondst van een nieuw fossiel blijkt dat de vreemde worm een lepelvormige kop had met kraalogen en een bek met twee rijen van tandjes. Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Achterste

Bij alle fossielen die tot nu toe waren gevonden van Hallucigenia, ontbrak de kop. Lange tijd wisten wetenschappers daarom niet precies wat de voorkant van de prehistorische worm was en waar zijn achterste zat.

“Toen het dier honderd jaar geleden voor het eerst werd beschreven, hielden de wetenschappers de worm ondersteboven”, verklaart hoofdonderzoeker Martin Smith van de Universiteit van Cambridge. “Pas recentelijk hebben we ontdekt waar de voeten en het achterwerk zaten.”

Grijnzen

Onlangs ontdekten de wetenschappers een fossiel in een rots in Canada waarin de kop nog aan het dier vastzat. Met een elektronenmicroscoop konden ze daardoor voor het eerst het complete lichaam van de worm in kaart brengen.

“Toen we het fossiel onder de microscoop legden, zagen we niet alleen een paar kleine oogjes naar ons staren, maar ook een halfronde cirkel van tanden die naar ons leek te lachen”, aldus Smith. “Het was alsof het fossiel naar ons grijnsde omdat hij zijn geheimen al die tijd verborgen had gehouden.”

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief