Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Reizen

30 jaar Murex Dive Resorts – Een luisterrijk verleden

Murex Dive Resorts bestaat 30 jaar. Pim van Schendel kijkt terug op een luisterrijk verleden dat van grote betekenis is voor het natuurbehoud in Indonesië.

Het is ongelooflijk maar waar, deze maand is het 30 jaar geleden dat Murex de eerste gasten verwelkomde in het Murex Manado resort.  Er is natuurlijk heel veel veranderd in die 30 jaar maar de beginprincipes zijn nog altijd hetzelfde: bescherming van de onderwaterwereld en het verkennen van nieuwe gebieden.

Natuurbehoud
Sinds Murex zijn deuren opende in 1988, zijn er heel wat mijlpalen behaald. Het begon allemaal als een klein familievakantieverblijf en groeide uit tot de frontlinie van marien natuurbehoud in Noord-Sulawesi, allemaal onder leiding van Dr. Hanny Batuna. Dr. Batuna was een fervent ontdekkingsreiziger die een cruciale rol speelde in de oprichting van het Bunaken National Park in 1991, het eerste in zijn soort in Indonesië. Zijn toewijding om nieuwe duikplekken rond Noord-Sulawesi te ontdekken en te verkennen is iets wat we vandaag nog steeds doen. Na jaren te hebben gedoken rond de kustlijn van Noord-Sulawesi en de omliggende eilanden stal het eilandje Bangka het hart van Dr. Batuna. De witte zandstranden van Bangka, de ongerepte koraalriffen en het overvloedige en unieke onderwaterleven maakten het tot een fenomenale bestemming om te delen met andere duikers uit de hele wereld. In 2002 werd Murex Bangka geopend.

Koning
In de 30 jaar dat Murex bestaat, zijn waren er nog vele andere hoogtepunten geweest en hebben we vele pioniers op het gebied van duiken, natuurbehoud en onderwater otografie te gast gehad. Bijv. onderwaterfotograaf Michael Aw en visspecialist Mark Erdmann. Maar ook het WWF koos Murex als uitvalsbasis en onze toenmalige kroonprins, Willem-Alexander, nu koning van Nederland, heeft met ons gedoken.

  

Hall of Fame
Dr. Batuna is ook bekroond voor zijn bijdrage aan het recreatief duiken en de bescherming en het behoud van de oceaan. Tijdens ADEX (Asian Dive Expo) 2014 is hij ingewijd als lid van de Historical Diving Society en meer recentelijk werd hij, postuum toegelaten tot de International Scuba Diver’s Hall of Fame.

Het is niet altijd een makkelijke weg geweest en we hebben heel veel obstakels  overwonnen. Na meer dan 8 jaar vechten met het Indonesische rechtssysteem was in 2017 eindelijk de overwinning daar, de illegale mijnbouw op het eiland Bangka was gestopt en het eiland kreeg een welverdiende beschermde status. Deze enorme prestatie is te danken aan het fantastische werk van Angelique Batuna en het Save Bangka Island-team.

In 2014 was het overlijden van Dr. Batuna een verlies voor iedereen die het geluk had gehad hem te ontmoeten. Hij zal voor altijd herinnerd worden als een echte heer met een goed hart en een pioniersgeest. Zijn legacy van het behoud en ontdekken van de omliggende zeeën gaat door tot op de dag van vandaag.

Op naar de volgende 30 jaar!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief