Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Mijn mooiste (manta)duik

Als je Wim Custers vraagt naar zijn mooiste duik, dan weet hij het meteen. Die duik – nog niet eens zo lang geleden – dat hij na jaren eindelijk een manta zag!

Herken je dat? Op social media zie je de mooiste foto’s en filmpjes voorbijkomen van onderwaterleven waar je al jaren naar op zoek bent. Op vakantie aan de bar hoor je er de sterkste verhalen over, hoe mooi, groot, of juist klein een bepaalde vis of een beestje wel niet is. En jij kan alleen maar stilzwijgend toehoren.

JE  MOOISTE DUIK
Duikers en snorkelaars vertellen over hun mooiste (snorkel)duik. Alle verhalen samen gaan een prachtig online duik(vakantie)boek vormen.

Bij mij is dit van toepassing op de manta. Na een duikcarrière van 20 jaar heb ik nog nooit het genoegen gehad er een te mogen zien. Ik heb al op aardig wat plaatsen op de wereld mogen duiken, ook op plaatsen waarvan mededuikers roepen, ooooooh daar heb ik wel hele grote groepen gezien van dichtbij, maar nee hoor, het wil mij niet lukken.

In mei 2019 stond er een vakantie naar Tubbataha Reef Natural Park in de Suluzee bij de Filipijnen op het programma. Schitterende duiken hebben we gemaakt in een afgelegen gebied op mooie ongerepte riffen. Zo staat er ook een duik gepland op een duikstek genaamd Shark Airport. Zoals de naam al doet vermoeden, is het de bedoeling om in de blue te zoeken naar dat wat er in de naam van de duikstek wordt beloofd.

Zo gezegd, zo gedaan. We zwemmen, met de gids voorop, de blue in op zoek naar het haaienspul. Zoals het een goede gids betaamt, kijk je af en toe even achterom of het groepje van 6 duikers nog volgt.  Als we tien meter van het rif af zijn, kijkt de gids dus achterom en begint wild te gebaren dat we om moeten kijken. In een fractie van een seconde weet ik genoeg, daar moet een manta zwemmen. En jawel hoor langs de rifrand op een meter of tien komt er een manta sierlijk aanzwemmen. Wij zaten al wat dieper en moesten dus een stukje omhoog zwemmen. Snel kijk ik naar de instellingen van mijn camera en flitsers en ik realiseer mij dat er aardig wat tegenlicht is, altijd lastig bij het fotograferen.  Voornemen is dan ook dat ik drie of vier foto’s zal maken, als het niets wordt, houd ik op met fotograferen en richt ik mij op de mental picture. Het verbaast mij weleens hoe je in een paar seconden zo’n beslissing kan nemen. Na een paar pogingen zie ik dat de foto’s er op de camera best aardig uitzien en dat ik verder kan genieten van het elegant voorbijzwemmende dier en vervolgens van het kleine feestje met de groep onder water.

Na deze ontmoeting zal je begrijpen dat Shark Airport een van mijn mooiste duiken is. En als je dit alles niet gelooft, vraag het Linda want die heeft er een mooi filmpje van en ik de foto.

En wat is jouw mooiste duik?
Zet je verhaal op ‘papier’ in 150 tot maximaal 500 woorden! Heb je er foto’s bij, dan kun je er één tot maximaal vijf bij plaatsen! Of misschien heb je wel een filmpje ervan gemaakt -zet dan ook de Youtube- of Vimeo-link erbij. Je kunt je verhaal mailen naar redactie@duikeninbeeld.tv. Wij zorgen dat je verhaal op DuikeninBeeld wordt gepubliceerd en in de sociale media wordt gedeeld. Meedoen kan tot 1 mei 2020.

2 reacties

  1. Dat was zeker een mooie duik! En een mooie foto ook, Wim!

    REAGEREN
  2. Fantastische duik, ik was erbij 🙂 Hoop dat we snel weer mogen Wim!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief