Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Zwemmen tussen de snoekbaarzen

Het is een magische plek, dat ‘duintopje’ onder water bij Zandeiland 8 in de Vinkeveense Plassen. Je kunt er cruisen tussen de grote jongens.

Het ‘duintopje’ bij Eiland 8 zie je als je er naartoe zwemt al van ver ‘opdoemen’. De bodem is er niet donkerbruin of groen, maar bijna wit: zand in plaats van veen, sediment en waterplanten. Bovenop deze ondiepte woont een grote school snoekbaarzen. Sommigen liggen lekker te ‘zonnebaden’ in een kuiltje, andere exemplaren cruisen in de waterkolom. Onverstoorbaar zijn ze. Logisch, behalve van stropers en vissers hebben deze uit de kluiten gewassen jagers van niks of niemand te vrezen.

JE  MOOISTE DUIK
Duikers en snorkelaars vertellen over hun mooiste (snorkel)duik. Alle verhalen samen gaan een prachtig online duik(vakantie)boek vormen.

Ik heb op allerlei plekken ter wereld gedoken: van Sudan tot West-Papua, van de Doggersbank tot Djibouti. Maar voor een bijzondere duik hoef je echt niet naar exotische oorden. Daarom kies ik als mooiste duik een prachtige plek in de Vinkeveense Plassen. Van een duikvakantie naar een ver oord komt het vanwege de coronacrisis voorlopig toch niet. Dit jaar duiken we – als we al aan duiken toekomen – dicht bij huis.

We zijn op een mooie dag met een van de boten van Scuba Academie vanaf Jachthaven Achterbos naar Zandeiland 8.  Onderwaterfotograaf Cees Kassenberg en ik gaan overboord en zwemmen in een minuut of vijf naar de ondiepe zandplaat.

De snoekbaarzen liggen precies op de afgesproken plek. Minstens vijftien exemplaren. Daartussen een paar grote gewone baarzen. De dieren draaien langzaam hun rondjes over het topje van de zandheuvel en zijn behoorlijk nieuwsgierig. Ze komen zo dichtbij dat de schots en scheefstaande tanden stuk voor stuk zijn waar te nemen. ,,Indrukwekkend’’, zegt Cees als hij later bij de boot zijn hoofd weer boven water steekt. ,,Het zijn er zo veel! Vaak geloven mensen het niet als ik vertel over die grote jongens.’’ Ik ben het helemaal met hem eens, dit is een prachtige oer-Hollandse duik.

Duiken in Vinkeveen, met de boot: bijvoorbeeld via Scuba Academie (ook begeleide duiken of introduiken, duikuitrusting te huur).

Foto’s: Cees Kassenberg

1 reactie

  1. Mooi verhaal! Heb zelf ook een plekje in Flevoland waar ik ze kan vinden. Zeer imposante dieren, en ze gaan niet voor je aan de kant.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief