Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Go with the flow

Lia van Nieuwenhuizen heeft al heel veel duiken gemaakt. Maar deze duik op Flores, Indonesië komt meteen bij haar op als wordt gevraagd wat haar mooiste duik was wordt. Een indrukwekkende onderwaterwereld onder invloed van de elementen.

JE  MOOISTE DUIK
Duikers en snorkelaars vertellen over hun mooiste (snorkel)duik. Alle verhalen samen gaan een prachtig online duik(vakantie)boek vormen.

Komodo Nationaal Park

Vandaag varen we richting het Komodo Nationaal Park en tijdens een trip van ruim twee uur krijgen we al ontzettend veel moois te zien van de omgeving. Schitterende kleine eilanden, vaak onbewoond, met hagelwitte stranden en metershoge palmbomen: een plaatje! Het water is kristalhelder en het licht neemt alle kleuren aan als het in de hekgolf van de boot zijn breekpunt zoekt. Maar hoe verraderlijk kan dit water zijn… Dat horen we meteen tijdens de eerste briefing.

Onrustige duikgenen

Hila, onze gids tijdens deze eerste duik van de dag, geeft een duidelijke briefing. Het kan een pittige duik worden, rifhaken mee, sterke stromingen en grote kans op haaien. Dit is waar we voor duiken maar toch… met enige onrust in mijn duikgenen gaan we ons omkleden. Ik maak me toch zorgen om de verraderlijke stromingen en mijn kids. Hoe gaan ze dit ervaren? Hoe lossen ze de onverwachte keerzijde van de elementen in de woeste stroming op?

Werken onder water

De commandosprong in het warme oceaanwater brengt je direct een paar meter verder van het schip en ja, de kids ervaren dit ook maar maken zich er niet zo druk om. John en ik zorgen voor elkaar.

Hila blijft zoals hij mij heeft gegarandeerd bij de kids en zwemt de benen uit zijn lijf om bij Nick en Lisa de rifhaken aan een rots te bevestigen. De beloning voor al onze inspanningen is het spotten van een aantal haaien…. Super gaaf!

De stroming is er bijna altijd, voor een duiker een perfect middel om goed uitgetrimd en daardoor zeer relaxed langs schitterende wanden te zweven. De wanden staan vol met zwierende gorgonen, allerlei soorten koraal met prachtige kleuren en een groene murene die met zijn kop uit een rots komt. Dit alles vormt een adembenemend kleurenpallet vol leven. Onder een groot tafelkoraal kunnen de blauwe zeester en een oude schildpad uit de stroming blijven en even rust vinden.

Tussen rotsen en kliffen kan het heftig tekeer gaan. Als de heftige stroming mijn ademautomaat uit de mond wil trekken, bijt ik nog even extra hard op mijn bitje……Dit is echte en sterke stroming!

Watergeweld

Bij de duikstek Batu Bolong maken we de tweede duik. Als we het onbewoonde eilandje naderen, zien we de steeds heftiger wordende stroming. Aan boord is het geweldig om dit watergeweld te zien en te horen. We zien in het water wilde draaikolken van links naar rechts verplaatsen, wat een power!

Gelukkig is het tijdens onze duikvakantie geen volle maan – dan is de aantrekkingskracht tussen zon en maan nog heftiger.

In de luwte van het eiland vinden we met de boot beschutting en maken daar één van onze mooiste duiken.
De woeste watermassa aan de oppervlakte staat in schril contrast met de rust onder de waterspiegel. Een denkbeeldige muur aan beide kanten van het eiland geeft de stromingslijn aan. Buiten deze stromingslijn zal een duiker opgepakt worden door de heftige stroming en dan is er geen houden aan, dus veiligheid boven alles… blijf altijd achter de gids!

En wat is jouw mooiste duik?
Zet je verhaal op ‘papier’ in 150 tot maximaal 500 woorden! Heb je er foto’s bij, dan kun je er één tot maximaal vijf bij plaatsen! Of misschien heb je wel een filmpje ervan gemaakt -zet dan ook de Youtube- of Vimeo-link erbij. Je kunt je verhaal mailen naar redactie@duikeninbeeld.tv. Wij zorgen dat je verhaal op DuikeninBeeld wordt gepubliceerd en in de sociale media wordt gedeeld. Meedoen kan tot 1 mei 2020.

4 reacties

 1. Is dat stroming die je ziet op het wateroppervlak? Dat lijkt wel een bergrivier ofzo?

  REAGEREN
 2. hoi Leonie, het is niet alleen oppervlakte stroming. Deze duikstek in Indonesië, Buta Bolong gaf zoveel stroming

  REAGEREN
 3. Hoi Leonie, het is echt in het grote water bij een eilandje van Indonesie

  REAGEREN
 4. Die stromingen herinner ik me ook van Komodo. Echt niet normaal, alsof er afvoerputjes in zee zaten.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief