Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Mooie duik onder het ijs

Koud, maar ook supertof. Twaalf duikers van het duikteam van de Gemertse Watervrienden gingen zondag 22 januari onder het ijs voor de specialty ijsduiken. Een bijzondere duik waar de liefhebbers lang op hadden gewacht, omdat er de laatste jaren niet genoeg ijs lag. Het ijs moet goed dik zijn, dus het moet minstens een week goed vriezen.

DuikteamGemertseWatervrienden_ijsduik_januari2017 (2)

Gezekerd aan een stevig touw konden twee duiken gemaakt worden. Een duik met één wak waarbij de duiker aan een touw zat en instructies van de seinmeester kreeg en een parcoursduik, waarbij een vast circuit gevolgd moest worden, waarbij de duikers vastzaten aan een gidslijn die in het water lag.

Vis was er helaas niet te zien, maar dat werd goed gemaakt door veel gezelligheid, een prachtig schouwspel van bellen tegen het ijs en de zon die op het ijs scheen en zo een mooi spectrum van licht op de ijskristallen gaf. De kou vergeet je vaak doordat je iets nieuws en spannends doet en de onderwaterwereld op een andere manier ontdekt.

DuikteamGemertseWatervrienden_ijsduik_januari2017 (3) DuikteamGemertseWatervrienden_ijsduik_januari2017 (5)

IJsduiken is een gevaarlijker variant van de duiksport. Je kunt immers niet zomaar overal opstijgen, ook kunnen duikers last krijgen van de kou en kan de ademapparatuur bevriezen. Alleen ervaren duikers mogen onder het ijs. Alle duikers zitten aan een touw, en met vooraf besproken signalen (bijvoorbeeld twee rukken aan het touw of drie rukken) wordt de duiker links en rechts gestuurd. Bij nood kan de duiker door vijf keer aan het touw te trekken aangeven dat hij er direct uit wil.

Door gebruik van de juiste materialen, een goede voorbereiding en speciale opleiding die vooraf door de vereniging uit Gemert werd gegeven, verliep de ijsduik bij de Rooye Plas in Händel veilig.

DuikteamGemertseWatervrienden_ijsduik_januari2017 (1) DuikteamGemertseWatervrienden_ijsduik_januari2017 (4)

Tekst: Malini Witlox
Foto’s: Duikteam Gemertse Watervrienden

1 reactie

  1. het was een leuk dag

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief