Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Miranda Schagen – Wrakduiken Hyères (2)

In haar vorige duikreport kon je lezen over de eerste wrakduiken die zij en haar buddy’s maakten in Zuid-Frankrijk. Nu duiken ze op de Donateur en Le Marcel. En over de reddingskwaliteiten van de kapitein, die pas weer aan de kant noodzakelijk zijn.


Datum:  mei 2017
Duiklocatie: Huyeres, Zuid-Frankrijk

duikreport-call-to-action-350x85

Dag 4 De Donateur

We varen als vroeg uit richting het wrak van de Donateur. In tegenstelling tot gisteren is het water aardig vlak! De mensen met zeeziekte onder ons hebben zelfs wat praatjes. Aangekomen bij de boei die het wrak markeert, dalen wij af naar 52 meter. Vanuit daar zie je pas hoe groot het wrak eigenlijk is. We zwemmen nog een stuk langs de zijkant voor we het dek op gaan en daar lonken ons de mooie open deuren stiekem en dus gaan we door het wrak naar de andere kant. Hierbij zwemmen we door grote ruimen en mooie gallerijen.
Naarmate we naar voren zwemmen zien wij dat ook dit wrak volledig is verwoest door een mijn. Het schip is gezonken in hetzelfde mijnenveld als waarin de Le Grec is gezonken. Langs de verwoeste boeg stijgen we op naar het dek. Hier is alles prachtig begroeid en er zwemmen grote scholen vis. Na 40 minuten beginnen we aan onze opstijging en 20 minuten later komen we met een voldaan gevoel boven. Wat een geweldig wrak!

Le Marcel

De middagduik wordt wederom op de ‘Le Marcel’ gemaakt. Aangezien de jongens ontzettend enthousiast zijn over dit wrak en Joost het pilotlampje is verloren, besluit de groep dat we hier de middagduik gaan maken. Joost en Martijn gaan eerst te water om te ankeren op een diepte van ongeveer 40 meter. De afspraak is dat zij een boei schieten op het moment dat het touw vast ligt aan het wrak. Na zo’n 5 minuten krijgt de kapitein echter een los touw terug en dus is het wachten totdat de mannen weer boven zijn. Na 10 min zijn ze dan weer boven en Joost zijn eerste vraag aan mij is of zijn vin toevallig nog in de boot ligt? Dan vraag ik mij dus direct af, wat heb jij dan de afgelopen 10 min gedaan?? Waarop hij stellig antwoordt: “Gehinkeld op de bodem met het touw in mijn hand”. Blijkbaar was hij zijn vin al verloren op de heenweg en zijn enige balans/ stabiliteit was het touw. Geen vin en geen wrak. De plek waar al een pilotlampje is achtergelaten, is nu ook een vin rijker.

Hierop besluiten Hans en John om een poging te wagen om de boot vast te leggen. Dit lukt en dus vervolgen Ron en ik ook onze weg naar beneden. Eindelijk! Want ook ik heb last van zeeziekte en ik wil nu echt gaan duiken. Met moeite kom ik naar beneden, ik bedenk mij dat ik de volgende keer toch maar lood mee moet nemen. Met een dubbel 12 heb ik normaal gesproken geen lood nodig, maar met wat golven en een geplande decostop is het toch verstandiger.


Beneden aangekomen zien we het wrak er heel mooi bij liggen. Veel kleuren en leven, kongeralen, murenes, veel vis en veel blauwe platwormen. Het is heerlijk duiken hier en tijdens het snuffelen zie ik daar ons pilotlampje, eenzaam en alleen liggen. Missie 1 geslaagd! Nu nog een vin! We duiken rustig verder en bestuderen alles aandachtig. Ook hier zien we weer onwijs veel mooie slakjes, blauwe en paarse platwormen en in elk hoekje en gaatje zie je wel wat leven.

Bij de decostop aangekomen moet ik al snel tegen de opwaartse krachten werken en ik ben dan ook onwijs blij als ik zie dat het andere buddypaar er ook al aankomt. Zo klam ik mij vast aan John en kan ik stabiel mijn stop afmaken. Eenmaal boven klimmen we rap in de boot, Joost voelt zich lamlendig en heeft ondertussen een lege maag. Snel terug naar de duikschool varen om te gaan blenden voor de diepe duik die de andere dag gepland staat.

Bij het strand aangekomen is de kapitein de boot nog aan het vastleggen als John besluit om alvast de boot uit te stappen i.v.m. een sanitaire stop. Op het moment dat John de boot uitstapt wordt de boot echter door de golven weer iets teruggedreven waardoor John een misstap maakt. Wij horen een doffe klap en zien zijn vinnen de ene kant op vliegen en de stage de andere kant! Onze eigen zeeman ligt met zijn snoet en dubbelset in het zand en wordt door de kapitein snel op het droge geholpen.

Buddyteams:
eCCR SF 2
Hans en William
OC
Joost en Martijn
John, Ron en Miranda

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief