Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Miljoenen broedende ijsvissen ontdekt

Op de bodem van de Weddellzee in Antarctica is een broedplaats van ijsvissen ontdekt. En niet zomaar een: wel 60 miljoen nesten liggen dicht bij elkaar.

Deze ijsvissen (Neopagetopsis ionah, een soort uit de familie van de krokodil-ijsvissen (Channichthyidae)) zijn ‘bijvangst’ want de Duitse wetenschappers op het onderzoeksschip Polarstern waren in februari 2020 voor heel andere doeleinden aan het werk in de Weddellzee toen ze op enkele nesten van ijsvissen stuitten.

En het bleef niet bij enkele nesten, het stopte niet. In totaal legde de camera van het onderzoeksteam ruim zestienduizend nesten vast. Na nog twee videoduiken schatte het onderzoeksteam dat de kolonie ijsvissen zich uitstrekt over een gebied van ongeveer 150 vierkante kilometer. Dat zou betekenen zo’n 60 miljoen nesten, de grootste kolonie broedende vissen die ooit is ontdekt. Nooit eerder werden meer dan zestig nesten van deze vissen bij elkaar waargenomen.

Hun nesten zijn een soort kleine kraters in een zanderige zeebodem, zo groot als een hoepel. Soms zat er maar 30 centimeter tussen twee nesten. Boven elk nest met gemiddeld 1735 eitjes zwom vaak een vis. Soms, aan de zijkant van de kolonie, waren de nesten verlaten, omdat de bewaker was opgegeten of de eitjes waren geroofd door andere zeedieren.

Door de ontdekking kunnen onderzoekers veel te weten komen over de levenscyclus van ijsvissen. Maar de vondst roept ook meer vragen op, zoals hoe vaak bouwen de dieren nesten of kunnen ze hun mesten hergebruiken. Wordt vervolgd, denken wij!

Het onderzoek is nu gepubliceerd in Current Biology.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief