Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Mijn eerste duik in het Haringvliet

Pionieren. Dat is precies wat Duikreporter John doet als hij deelneemt aan het monitoringproject en voor het eerst in het Haringvliet duikt.

Duik 874, zondag 25-06-2017, Baak de Pieter Haringvliet, Nederland. Vandaag staan er 2 duikjes op het programma in het kader van de Haringvliet monitoring BLA BLA en we gaan de eerste duik doen op de stek Baak de Pieter in de buurt van Dirksland. Verwacht geen Oosterschelde of Grevelingen duikstek met een mooie trap het water in met eventueel een heerlijk hokje om je om te kleden maar gewoon pionieren en best wel een eindje lopen voordat jet het water in gaat zo ook bij Baak de Pieter. Gelukkig heeft iemand een sleutel van het hek zodat we vrij dicht in de buurt van het water kunnen parkeren, we staan dan ook in de buurt van het gemaal.

2-P6250001-51986

We zijn met ons drieën we kleden ons om en gaan te water, ik ga te water via het talud met grote stenen en ik kan je vertellen op dat moment verlang je naar die fijne trappen in de Oosterschelde en de Grevelingen. Het gaat goed maar als ik tot mijn knieën in het water sta glij ik onderuit en zit ik met mijn achterwerk op de keien gelukkig valt het allemaal mee maar opstaan gaat eigenlijk niet meer dus glij ik verder het water in op mijn achterwerk, het is dus echt pionieren hier.

1-lumishootJ6250011-51986

Het zicht onderwater is belabberd het is hier ongeveer een 2 meter diep en ik kan net de bodem zien. Er staat flink wat soorten begroeiing langs de kant en er zwemmen behoorlijk wat kleine visjes tussen door maar ik absoluut niet zien wat voor soort het is ik kan ze wel omschrijven zilverkleurig en langwerpig (grapje) ik ga verder en het zicht word als maar slechter en slechter zo slecht dat ik besluit om terug te gaan.

6-lumishootJ6250007-51986

Ik ga nu iets dieper en de bodem is ongeveer 2 meter diep, ik zwem nu over de bodem en langs de steenblokken van het talud. Soms zie je een grondel liggen maar ook nu weet ik niet welke soorten want elke keer als ik mijn camera aanleg schieten ze weg dus ik houd het maar op dat ik verschillende soorten grondels heb gezien. Ik kan wel een visje determineren hij ligt mooi stil op een steen maar dan wel onderste boven dat kan niet goed voor hem zijn toch maar een foto van hem gemaakt.

9-J6250013-51986

Ik zie een soort netjes hangen tussen de waterplanten eerst dacht ik dat het ei snoeren of een bepaalde water plant maar achteraf blijkt het een algensoort te zijn die een soort net vormen maar dat moet ik van de week allemaal op mijn gemak uitzoeken. Na een klein uurtje te hebben gedoken ga ik er uit en ik probeer een iets beter plekje te vinden om er uit te gaan, gelukkig kom ik zonder kleerscheuren uit het water.

1-J6250045-51986

Ondanks het slechte zicht en het moeilijk te water gaan ben ik er van overtuigt dat dit met goed zicht een hele mooie duikstek kan zijn, ik ben niet dieper dan 2 meter geweest maar ik denk dat tussen al die waterplanten erg mooie vissen verscholen zitten die met beter zicht waarschijnlijk wel te spotten zijn, wie weet een volgende keer. Ik ben ongeveer 60 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 10:00 te water gegaan, de water temperatuur was 21 graden , het zicht was slecht, ik ben max. 2,1 meter diep geweest.

Dit bericht delen

John Landa

Mijn naam is John Landa ik duik sinds 2007 ik duik voornamelijk om te fotograferen en te filmen, duiken zonder een camera kan ik me nauwelijks voorstellen. Ik schrijf al jaren een blog over de duiken die ik maak.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *