Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Midzomerduikdonderdag bbq-duik 2018

Al enkele jaren wordt er in de zomer op een avond na een duik de barbecue aangestoken met een gezellig groepje duikers. Deze avond heeft de naam ‘Midzomerduikdonderdag bbq-duik’ gekregen.

Het is overduidelijk zomer, dat betekent warme avonden en dus is het ook weer tijd voor de jaarlijkse ‘midzomerduikdonderdag bbq duik’, zoals dat al enkele jaren in de zomer wordt gepland door een klein groepje duikers.

Eenmaal per jaar zeult Corne de barbecue-spullen mee naar de duikstek, hij is onze grillmaster. Raymond, Paul en Arco komen ook en Goof en ik zijn de hekkensluiters vanavond. Voor het gemak kiezen we voor duikstek Dreischor Frans Kokrif. Via een aangemaakte Whatsapp groep regelen we allemaal wat eten en drinken, zodat we voldoende hebben voor iedereen. Goof en ik rijden op tijd weg, het zonnetje schijnt nog flink. Daarom heb ik bewust voor de fisheye lens gekozen in de hoop het zonnetje nog net mee te kunnen pakken in de foto’s. Wel staat er een flinke noordenwind, dus hopelijk gooit die geen roet in het eten.

RENE_WETERINGS_20180712_832_Dreischor_Reefballs_056_LOGO-68489

We zijn als eersten op de duikstek en besluiten niet te wachten om zo het aanwezige zonlicht niet verloren te laten gaan. Helaas is de temperatuur langs de dijk een stuk minder aangenaam dan in het warme Brabant. Dat scheelt toch zomaar vijf graden Celsius. Naast ons verzamelt nog een trio duikers, maar verder blijft het rustig. We kleden ons aan en wandelen naar de steiger, waar we zien dat er een flinke golfslag staat. Hmm, gaat mijn plannetje wel lukken dan? Dat is altijd het jammere er aan, je weet nooit wat je precies aantreft. Maar goed, we gaan het zien en duiken onder in het Grevelingenmeer.

Het zicht is niet al te best, het is ondiep al wat stoffig en met vlagen weer wat helderder. De golfslag zal daar een rol in spelen, want het deint flink onder water. Het is in de zomer altijd erg kleurrijk, vooral door de witte sponzen, oranje kolonievormende zakpijpen en kleurrijke wieren. Ik ga naarstig op zoek naar een onderwerp, ik wil graag een onderwerp dichtbij fotograferen en zo de zon in de foto kunnen combineren, deze techniek heet in het Engels ‘close focus wide angle’. Nou close focus wordt het sowieso, want anders heb ik teveel stof in de foto en daar houd ik niet van. Ik zweef over het landschap en probeer wat landschapjes uit zoek de juiste instellingen. Dat lukt vrij snel en de eerste resultaten zijn al naar tevredenheid. Mooi, het zonnetje krijg ik in de foto, al merk ik wel dat het echt precies op tijd is. Een half uur later had te laat geweest en daarbij komen er ook al wat wolken.

RENE_WETERINGS_20180712_832_Dreischor_Reefballs_035_LOGO-68489

Ik duik verder in het ondiepe en ineens valt mijn oog op een klein visje in een oester. Tot mijn verbazing is het een jong snotolfje! Wat leuk zeg, ik bekijk het guitige visje eens goed en blijft ook geduldig zitten. Voor de vorm maak ik met de fisheye een foto, maar dat is puur ter bewijs, want ik kan er niet goed bijkomen en dus blijft het snotolfje maar een klein vlekje op de foto. Grappig zulke verrassende ontmoetingen, dat houdt het leuk onderwater. Na een tijdje is het zonnetje echt weg en daarmee ook het goede licht. Ik besluit wat dieper te gaan om te kijken hoe de condities zijn, misschien kan ik even langs het kasje. Maar als ik aan de teen van de dijk kom op zo’n zeven meter is het zicht geminimaliseerd tot minder dan een meter. Wat een stof zeg, ik probeer een beetje beter zicht te krijgen, maar dat wordt hem niet. Hier heb ik geen trek in dus ik duik weer richting de steiger, misschien dat het daar wat beter is en toch nog iets kan met het licht.

RENE_WETERINGS_20180712_832_Dreischor_Reefballs_062_LOGO-68489

Met vlagen wordt het zicht beter, maar het is niet goed genoeg voor de foto’s die ik wil. Ik heb mijn momentje al gehad denk ik, gelukkig kan ik daar tevreden mee zijn. Bij de steiger ga ik even boven water kijken en zie Raymond en Paul aankomen en begroet hen. Ook ik duik nog even onder voor de laatste foto’s, maar na een klein uur vind ik het welletjes. Mijn gedachten zijn al bij een lekker stukje vlees van de barbecue! Als ik weer boven kom, staat Arco op de steiger te wachten. We kletsen wat en wachten geduldig af tot de rest ook weer boven komt. Daarna wordt de barbecue aangestoken en wordt door Corne de perslucht vakkundig over de kolen geblazen wordt. Daarna volgt een gezellig avondje en wordt het eigenlijk veel te laat voor een doordeweekse dag. Maar de ‘midzomernachtduikdonderdag’ was het weer waard!

Max. diepte 7.5 m, temp. 20 gr.C., zicht 1-3 m, duiktijd 55 min.
Duik 832 (Dreischor Reefballs, donderdag 12-7-2018, 19.45u)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief