Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Het water in en uit via de trap – waar kan het?

Nederland kent bijzonder veel duiklocaties. Maar lang niet overal is het even gemakkelijk om in en uit het water te komen. Dit zijn vijf duikstekken met een trap.

De Beldert

Een duikstek die voor veel duikers goed te bereiken is, omdat hij mooi centraal in Nederland ligt. Het zicht is over het algemeen goed en in de zomer op zijn best. Net als op veel andere zoetwaterstekken liggen er onder water verschillende objecten bezoeken zoals een autowrak, een zeilboot en een botter. Op een diepte van 12 meter kom je een cockpit tegen. Deze is afkomstig van een Boeing 707 van Air France – ook mooi voor fotografen en filmers.

Dankzij de steiger mét trap stap je makkelijk het water in en uit. Vind je het handiger om lijnen te volgen in plaats van zelf te navigeren, dat kan. Er is een parcours langs de verschillende objecten uitgezet.

Praktische informatie

 • Faciliteiten: duikwinkel met vulstation, toiletten, omkleedruimte, spoelkranen, voldoende parkeergelegenheid
 • Adres: Zoelense Zandweg 1, 4011 LW Zoelen
 • Provincie: Gelderland
 • Kosten: € 3,50 per duiker per dag

Engelgaarde (Ruinerwold)

Een flinke en visrijke plas. Engelgaarde is bij veel duikers beter bekend als Ruinerwold.  De Noord Nederlandse Duik Federatie (NNDF) huurt het duikrecht voor deze plas – als niet-NNDF-duiker heb je dan ook een vergunning nodig om hier te mogen duiken. Het gebruik van het water delen de duikers met de vissers; daar zijn afspraken over gemaakt. De scheidslijn loopt van de vissteiger aan de oostkant naar de duikerstrap aan de westkant. Let dus goed op waar je het water in gaat.
De boomwortels die je langs de kant kunt vinden, hebben iets weg van mangroven met de nodige vissen. Wat dieper en meer richting het midden vind je veenwanden.
Wat je zoal kunt tegenkomen? Baars, voorn, brasem,  karper, modderkruiper, paling, snoek en natuurlijk kreeft.

Praktische informatie

 • Faciliteiten: voldoende parkeergelegenheid
 • Adres: Stationsweg 66, 7941 HG Meppel
 • Provincie: Drenthe
 • Duikvergunning: ben jij geen lid van een NNDF-vereniging, dan is een duikvergunning verplicht

Foto: Wim-Frank Kolk – duiktrap bij Engelgaarde (Ruinerwold)

De Cacaofabriek (Zuid-Willemsvaart)

Een ondiepe kanaalduik midden in de stad Helmond. De maximale diepte is zo’n 4 meter. Het is leuk om tussen de houten pijlers van de brug te duiken en kijk vooral ook eens bij de houten damwanden. Het zicht is doorgaans goed, maar wordt wel slechter als er met grotere groepen wordt gedoken. Door de breking van het licht is het extra fraai om hier met zonnig weer te duiken. Onder water zie je naast de zoetwatersponzen en zoetwatermosselen diverse vissen zoals karpers en snoeken.

Praktische informatie

 • Faciliteiten: voldoende parkeergelegenheid, horecagelegenheid
 • Adres: Cacaokade 1, 5705 LA Helmond (Kruising Cacaokade/Kanaaldijk Zuid-Oost)
 • Provincie: Noord-Brabant

Foto: Alex Strijbosch – duiker bij de Cacaofabriek

Boschmolenplas (Panheel)

De Boschmolenplas, of Panheel zoals de duikstek ook wordt genoemd, is met een diameter van ruim 1 kilometer een flinke plas. Deze duikstek wordt steeds gevuld met grondwater, dat op een natuurlijke wijze wordt gefilterd. Hierdoor heb je doorgaans erg goed zicht én heeft de Boschmolenplas ook een bijzonder rijk onderwaterleven. Je kan hier tijdens het duiken zomaar een ontmoeting hebben met een baars, snoekbaars, forel, grondel, karper, stekelbaars, voorn of zeelt. Qua objecten is er ook genoeg te zien – wrakken van een vliegtuig, auto en verschillende boten, reefballs, oefenplatforms, een beeldentuin en een levensgrote Minion. Wil je gaan duiken in de Boschmolenplas, check dan wel eerst de openingstijden.

Praktische informatie

 • Faciliteiten: duikwinkel, vulstation, toiletten, omkleedruimte, spoelkranen, voldoende parkeergelegenheid
 • Adres: Bosmolenweg 14, 6097 NG Heel
 • Provincie: Limburg
 • Kosten: € 10,00 per duiker per dag

Foto: Erik de Boer – instap bij de Boschmolenplas

Vinkeveense Plassen – Zandeiland 4

Misschien wel één van de bekendste zoetwaterstekken van Nederland. Je gaat bij Zandeiland 4 te water via de duiksteiger of de trap. Eenmaal in het water begint het feest. De vissen zijn gewend aan duikers, dus je hebt goede kans om ze te spotten. Je kan voorn, stekelbaars, baars, snoekbaars, snoek en met heel veel geluk zelf kwabaal tegenkomen. Er liggen verschillende objecten, waarvan de bus zeker de meest bekende is. Je kan ook op zoek naar de verschillende bootwrakjes, wipkippen, oefenplatforms. Het zicht is met gemiddeld 5 meter doorgaans erg goed, maar je kan op een drukke dag natuurlijk last hebben van de stofwolken van je voorgangers.

Praktische informatie

 • Faciliteiten: duikwinkel met vulstation, toiletten, omkleedruimte, voldoende parkeergelegenheid
 • Adres: Baambrugse Zuwe 190, 3645 AM Vinkeveen
 • Provincie: Utrecht
 • Duikvergunning: een vergunning is verplicht – deze is verkrijgbaar bij het naastgelegen duikcentrum

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief