Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Menorca: drie favorieten van Michiel Denneman

Michiel Denneman woont op Menorca, één van de eilanden van de Balearen. Hij neemt je mee in zijn ‘achtertuin’.

In 2017 verhuisden Michiel en zijn vriendin naar Menorca nadat ze op verschillende plekken in de wereld gedoken en gewerkt hadden. Daar runnen ze Dive Center Cala Blanca. Waarom viel hun keuze op de Middellandse Zee bij de Balearen? «Het onderwaterlandschap is elke keer weer verrassend. Achter elke rots schuilt er weer een ander uitzicht onder water. Maar ook het onderwaterleven. In dit deel van de Middellandse Zee hier heb je echte seizoenen. In april, mei en juni is er een grote kans op sepia’s en zijn er veel octopussen, ook met nesten. In mei en juni verzamelen zwangere gewone pijlstaartroggen (Dasyatis pastinaca) zich op de verschillende zandplaten om te rusten. In juli en augustus is de kans groot dat je hun baby’s ziet. Vanaf augustus komen de barnsteenmakrelen en neemt de hoeveelheid barracuda’s toe. Ook breekt dan de tijd aan van de naaktslakken.» Het mag duidelijk zijn geen duik is hetzelfde bij de Balearen.

Maar wat zijn nu drie duiklocaties die je rond Menorca niet mag missen?

Cala Blanca Bay

«Dit is de duiklocatie bij ons voor de deur. De baai van Cala Blanca is zo groot dat je hier makkelijk drie verschillende duiken te maken. Met kleine tunneltjes, overhangende rotsen, zandbodems, neptunuszeegras velden en rotsbodems biedt Cala Blanca een grote verscheidenheid aan leven. Er is altijd veel octopus te vinden. Op verschillende plekken zitten schuwe tandbaarzen verstopt. Vlak voor volle maan zijn er veel meer murenes dan normaal te vinden. Om de hoek van de baai naar het zuiden zit ‘anemone garden’, de naam zegt het al. Ook zijn er veel naaktslakken op de momenten dat het water kouder is. Vleugelslakjes, grote sterslakken, draadslakken, parasolslakken. Vanaf april tot en met juli is er altijd een kans om roggen te zien (als de watertemperatuur boven de 17 graden komt..). Met een maximale diepte van 18 meter is deze duiklocatie perfect voor iedere duiker!»

  

Canyons

«De naam van deze duiklocatie zegt genoeg. Je duikt hier letterlijk tussen de verschillende kloven. Het is een soort labyrint onder water. Aan het begin van de duiklocatie zit een mooie grote met twee openingen – hierdoor is de lichtinval fantastisch. Verder in de grot hangt er altijd een halocline. Dit isi ets voor de gevorderde duikers natuurlijk! Meer naar het zuiden is de ingang van de eerste kloof door een tunneltje. Daar zit vaak een murene of een tandbaars. In de kloven moet je meestal achter elkaar zwemmen. Je ziet vele krabbetjes en grote schorpioenvissen. De laatste kloof opent zich en vanuit alle hoeken valt het licht door de verschillende gaten in de overhangen. Misschien zie je zelfs een paling of kongeraal. Op het diepste deel van de duik komen soms scholen van barracuda’s bij elkaar om zich te laten poetsen. De maximale diepte van de duik is tussen de 18 en 20 meter.»

Slipway

«Op de duiklocatie Slipway kun je drie verschillende duiken maken. Er is één grote grot (Churchdoor) – als je erin duikt, heb je het idee dat hier het eiland zich in tweeën splijt. De ingang is een bootshelling die glad kan zijn. Tussen de hoge rotsen duik je naar de wand van Slipway. Als je over de rand kijkt, is het eerste wat opvalt, een rots die los staat vanaf de wand en vanaf 9 meter diep doorloopt naar de bodem. Hier kan je tussen twee wanden door duiken. Naar links duikend vind je grote rotsblokken op elkaar gestapeld waar je onderdoor en omheen kan duiken. Hier zit het altijd vol met baarzen en brasems. Rondom Slipway is het heel goed mogelijk om scholen barracuda’s, grote octopussen en sepia’s te vinden als het daar het seizoen voor is. Rond de losstaande rots zitten bijna altijd draadslakken. Met een scherp oog zie je de eitjes! In september en oktober zie je mogelijk kleine tonijnen en makrelen jagen op de sardientjes, koornaarvissen en monniksvisjes. Als ze aan het jagen zijn, uittrimmen, kijken en genieten! Maximale diepte, maar absoluut niet nodig, is 26 meter.»

Wil je meer weten over duiken bij Menorca? Kijk eens op de site van Dive Center Cala Blanca

4 reacties

 1. Bedankt voor het plaatsen!!! Mooi artikel geworden

  REAGEREN
 2. Hallo Michiel, Leuk weer te lezen over Menorca en jullie duikcentrum.. Er komen weer heel veel goede herinneringen boven van mijn duiken bij jullie. In een woord fantastisch: Het duiken en jullie focus!
  Werkelijk top!
  Groetjes,

  Berthold Raadsen

  REAGEREN
 3. Dat ziet er ook leuk uit! Ibiza vond ik erg leuk, dus deze gaat ook op de verlanglijst!

  REAGEREN
 4. Doen Marloes een echte aanrader.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief