Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Meer water, minder bellen

Vakantietijd! We gaan met z’n allen richting zon en we nemen natuurlijk ook de duikspullen mee. Het meest gehoorde advies tijdens zo’n tropisch warme duikvakantie is zonder enige twijfel: genoeg drinken. Maar hoeveel is genoeg? En hoe pak je dat aan? DAN Europe voert dit jaar de ‘Veiligheidscampagne – Hydratatie’. Het motto luidt: meer water, minder bellen.

Uitdroging is de vijand van iedere duiker, zegt Guy Thomas van Dan Europe. ,,Het is een risicofactor die bijdraagt tot decompressieziekte. Uitdroging beïnvloedt de gasuitwisseling in negatieve zin. Adel Taher, de hyperbare arts die in Sharm el Sheikh in Egypte vele honderden mensen met DCZ heeft behandeld, zegt het al jaren: bij het merendeel van de duikongevallen die hij onder ogen krijgt, speelt dehydratatie een hele belangrijke rol.’’

Juist op een tropische duikvakantie is het iets waar je rekening mee moet houden. ,,Je kent het wel: acht dagen vakantie, twee tot drie duiken op een dag. Bij elkaar maak je al snel zo’n twintig duiken in een week’’, weet Thomas. Onder die omstandigheden is het opletten en hard werken om voldoende vocht naar binnen te krijgen.

,,Het begint al in het vliegtuig. Van vliegen droog je namelijk uit: zo’n 250 milliliter per uur. Op zo’n typische vakantievlucht raak je al snel twee liter kwijt’’, aldus Thomas. ,,Maar goed, het is vakantie. Dus pakken we nog een biertje. Let op: van alcohol droog je nog verder uit. Daarnaast is reizigersdiarree ook een grote veroorzaker van dehydratatie. Wat dacht je van zon, water en wind? We zweten veel meer en raken dus ongemerkt een heleboel vocht kwijt. Datzelfde gebeurt als we gaan duiken: de perslucht in onze duikfles is zo droog dat je ademwegen hard aan het werk moeten om die lucht te bevochtigen. Onder water hebben we ook nog eens te maken met duikersdiurese: we moeten meer en vaker plassen en raken ook nog eens op die manier een hoop vocht kwijt.’’

Bekende kost eigenlijk: iedere duiker weet dat dit de dingen zijn waar ze mee moeten uitkijken. En ook dat het geen goed teken is als je naar de wc gaat en een hele donkere plas in de pot ziet liggen. Dorst is ook een teken aan de wand: het betekent dat je al een beetje uitgedroogd raakt. Een droge mond, duizeligheid, hoofdpijn of spierkramp zijn verdere tekenen van milde of matige uitdroging.

RTEmagicC_waterdrinken_01RTEmagicC_danresearcher

Foto links: Water drinken: – een glas per vijftien tot twintig minuten. Foto rechts: Een onderzoeker van DAN controleert de densiteit van urine.

Ernstige uitdroging is eigenlijk niet meer goed op te lossen door water te drinken. Directe medische hulp is absoluut noodzakelijk. Symptomen zijn onder andere extreme dorst en een zeer droge mond. De huid is zó droog dat hij slechts zeer langzaam terug zakt als je hem samenknijpt. Een snelle hartslag, een zwakke pols en snelle ademhaling zijn andere tekenen, dat een dokter hard nodig is.

Iedere duiker probeert dát natuurlijk te voorkomen op duikvakantie. Hydrateren is dus de boodschap. Maar hoeveel moet je nu eigenlijk drinken? Grote hoeveelheden in één keer of telkens een beetje? Volgens Guy Thomas is er een makkelijke vuistregel voor als je flink aan het duiken bent. Voordat je je kop onder water steekt en zodra je weer boven komt, drink je een glas water per vijftien tot twintig minuten. Thomas: ,,Dus drie tot vier glazen per uur.’’

Je duikpak pas vlak voor de duik aantrekken en niet te veel in de zon gaan zitten, wil  vanzelfsprekend ook wel helpen.
DAN heeft een speciale brochure over dit onderwerp samengesteld. Deze kun je hier downloaden.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief