Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Meer onderwateronderzoek naar oude nederzettingen nodig

Er zou meer onderzoek plaats moeten vinden naar de overblijfselen van nederzettingen op de bodem van de Europese kustwateren. Dat adviseert de European Marine Board dinsdag in een rapport.

Het rapport gaat onder meer in op de laatste één miljoen jaar en de elkaar snel opvolgende ijstijden, waarbij de zeespiegel tot soms wel 120 meter onder het huidige niveau terechtkwam. In Europa was er soms tot wel 40 procent meer landoppervlak dan nu. Ook deze stukken land waren bedekt met flora en fauna, waaronder ook de (vroege) mens.

Het onderzoeksgebied dat zich bezighoudt met voorheen droge stukken land, groeit zodoende snel. Er zijn al (pre)historische voorwerpen gevonden in de kustwateren variërend van 5000 tot 300.000 jaar oud, zoals de in 2009 opgeviste Neanderthaler voor de kust van Nederland.

De meeste van deze voorwerpen zijn echter per ongeluk naar boven gehaald, waardoor de plaats van herkomst niet meer goed te achterhalen is.

Belangrijke informatie

De wel goed gedocumenteerde voorwerpen en overblijfselen geven volgens het rapport belangrijke informatie prijs over vroegere zeereizen, sociale structuren, technieken en wat voor grondstoffen er voorhanden waren voor de introductie van de landbouw 10.000 jaar geleden.

De vroege mens leefde bijvoorbeeld al vanaf zo’n 1,8 miljoen jaar geleden rond de Zwarte Zee. De oudste overblijfselen van mensachtigen bij de kust van Noord-Spanje zijn minstens een miljoen jaar oud; een onderzoeksgebied met veel mogelijkheden. Het verdronken land bevat de oudste routes van Afrika naar Europa en delen waar mensen overleefden gedurende verschillende ijstijden.

In de publicatie waarschuwt de EMB dat de overblijfselen snel verdwijnen, deels door natuurlijke erosie en deels door menselijke industriële activiteit. Europa’s ondergelopen (pre)historie zou op Europese schaal bestudeerd moeten worden, iets wat niet door enkele universiteiten alleen bekostigd kan worden, aldus het rapport.

De onderzoeksmethode is complex, het behelst een combinatie van archeologie, oceanografie en geologie.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief