Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Meer exoten in Zeeuwse wateren door warmere Noordzee

Grienden, bultruggen, potvissen, dolfijnen en zelfs een narwal, allemaal zeezoogdieren die in de afgelopen periode in de Westerschelde zijn gespot of zijn aangespoeld. En de verwachting is dat dit de komende jaren gaat toenemen.

Klimaat

Het feit dat er steeds meer zeezoogdieren zijn in de Noordzee heeft volgens zeebiologe Inez Flameling te maken met de klimaatverandering. Het bodemwater van de Zuidelijke Noordzee (Belgisch-Nederlandse kust) is in de afgelopen 25 jaar zo’n anderhalve graad warmer geworden. Dat is een flinke stijging met grote gevolgen. Een aantal vissoorten is nu het hele jaar te vinden in de Zeeuwse wateren.

Dwergtong

Het gaat dan vooral om kleine vissoorten waar niet op gevist wordt, zoals dwergtong, rode poon en inktvis. En de aanwezigheid van deze vissoorten is van invloed op de populatie dolfijnen in de Noordzee. Sommige van deze vissen worden door bepaalde zeezoogdieren gegeten, en daardoor komen er meer van dit soort exoten in de buurt van Zeeland.

Bultruggen

De opwarming van het water heeft ook gevolgen voor walvisachtigen als bultruggen, potvissen en bruinvissen. Er mag al jaren niet niet gejaagd worden op deze zoogdieren en dat betekent dat hun aantal stijgt. Daarnaast speelt ook bij de walvisachtigen de aanwezigheid van voedsel een belangrijke rol.

Actie

Als een zeezoogdier aanspoelt komt de Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren in actie. Een organisatie, bestaande uit vrijwilligers die deskundig zijn in het helpen van gestrande zeezoogdieren. En de laatste tijd krijgen ze het steeds drukker. Dit jaar zijn ze al zo’n 73 keer in actie gekomen. In dezelfde periode in 2007 was dat nog maar 26 keer.

Aanspoelen

Waarom er zo nu en dan zeezoogdieren aanspoelen op het strand, is onduidelijk. Volgens zeebiologe Flameling heeft het verschillende oorzaken. “We merken bijvoorbeeld dat grienden en bruinvissen moeite hebben met de scheepvaart, boorplatforms en windmolenparken in de Noordzee. Deze dieren maken namelijk gebruik van sonar om te navigeren en voedsel te vinden. Maar dit wordt verstoord door deze zogenaamde ‘akoestische vervuiling’. Ze raken daardoor soms de weg kwijt en komen in ondiep water terecht.

Ziekte

Ook kan ziekte, een ontsteking of een verwonding de oorzaak zijn dat een zeezoogdier aanspoelt op ’t strand. Bij oudere dieren kan er ook een natuurlijke doodsoorzaak zijn.

Sterven

Sommige dieren stranden en/of sterven als gevolg van menselijk handelen. Er raken bijvoorbeeld dieren verstrikt in visnetten en wrakstukken, ze komen in botsing met schepen en er wordt met geweren op ze geschoten.

17de eeuw

Overigens is het niet voor ’t eerst dat er zoveel zeezoogdieren in de Noordzee leefden. Vooral de potvis en de bultrug kwamen veelvuldig voor in onze wateren, voordat er in de 17de eeuw begonnen werd met massale vangst van de zoogdieren.

Bron: Omroepzeeland.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief