Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen

Mediterraans duiken in Kroatië

Bij duiken in Zuid-Europa denken veel duikers al snel aan Jacques Cousteau, wrakduiken in Frankrijk, de Medes-eilanden in Spanje, en Malta of Gozo. Maar er zijn nog meer duikbestemmingen. Kroatië is er daar één van. ‘The Mediterranean as it once was’ aldus een oude reclameslogan. Geldt dit ook voor het duiken? We nemen je mee naar een aantal persoonlijke toplocaties.

Selce in Kvarner

Na een flinkselcee autorit vanuit Nederland arriveren we in het plaatsje Selce dat ligt in de streek Kvarner, ongeveer een half uur rijden van de grotere plaats Rijeka. Tegenover Selce zien we het eiland Krk liggen. Via duikcentrum Mihuric hebben we een pension geboekt in Selce, dat er goed verzorgd uitziet. Het is lekker warm in de middag en we zijn benieuwd hoe het duikcentrum er uitziet. Dus hop, in de benen en naar het strand. Mihuric ligt pal aan de waterkant, en heeft als een van de weinige duikcentra in de omgeving een eigen huisrif. Het duikcentrum wordt gerund door de Nederlandse Maggie Carr. Selce blijkt een levendige badplaats te zijn met veel strandgangers, winkeltjes en volop restaurants en bars.

Na een korte rondleiding door het duikcentrum laten we ons lui in de stoelen zakken die voor het duikcentrum staan. We wrijven ons eens goed in de ogen, zien we dat goed? Het is hartje zomer, ruim 27 graden, en daar stappen er twee met droogpak het water in! Een beetje lacherig kijken we elkaar, die zijn van maf. Het lachen wordt al minder als we vervolgens weer iemand zich in zijn droogpak zien wurmen. Het zal toch niet met de watertemperatuur van doen hebben…….

Diezelfde middag, tijdens onze eerste duik op het huisrif, wordt ons vermoeden bevestigd. Het oppervlaktewater mag dan een aangename temperatuur  hebben van 25 graden, de thermoclines volgen elkaar snel op. Op 6 à 7 meter diepte is het water een graad of 21, en nog dieper zakt de watertemperatuur naar zo’n 17 graden. Een 7 millimeter dik natpak met kap en 5 millimeter overcoat, of inderdaad een (semi) droogpak,  is aan te raden!

Huisrif MihuricGestippelde-Zeehaas

Het huisrif ziet er typisch uit voor het duiken in Kroatië in andere gebieden in de Middellandse Zee: rotsen begroeid met wier en planten. Na een kwartiertje duiken besluiten we de rotsen eens nader te bekijken. En ja hoor, zodra we in de eerste rotsspleet kijken, zien we meteen een grote octopus zitten. En al snel vinden we meer; in de spleten en holen zitten fel gekleurde sponzen en schorpioenvissen. Maar het wier zelf is ook reuze interessant. Mijn buddy gebaart me wild en wijst op een mooie groene naaktslak. Het blijkt een gestippelde zeehaas (Aplysia punctata)  te zijn. En ook hier geldt: vind je er een, dan vind je er meer. Al snel zien wij tientallen exemplaren van deze groen gekleurde naaktslak. Vaak zijn ze tussen de 5 à 10 centimeter groot, een goed object dus om te fotograferen!

Na de duik horen we van de duikgidsen dat het huisrif vooral beroemd is om de zeepaardjes. Dat willen we natuurlijk ook zien! Wij krijgen een goede aanwijzing en al snel maken we een tweede duik op het huisrif. De zeepaardjes bevinden zich op zo’n 6 meter diepte, in een gebied van zo’n 25 vierkante meter. Nou, dat moet toch lukken. Het zoeken begint. De eerste 10 minuten pluizen we enthousiast het wier uit, en na een kwartier beginnen we te denken ‘waar zitten die krengen’. Nog een kwartier later krijgen we het vermoeden dat het onze dag niet is. Zo wat elke centimeter van dit gebiedje hebben we inmiddels twee keer bekeken.

Sea horse01_Eduard_Strenja_JPG_259KB_cm5x7Een beetje moedeloos staar ik over een kleine zandvlakte tussen het wier….maar dat….nee toch….jaaaa….gevonden! Aan een parapluutjeswier (Acetabularia acetabulum) op het zand zit een zeepaardje (Hippocampus Ramulosus) met zijn staart gekruld. Mazzel want normaal bevinden ze zich nooit zo open op de zandvlakte, horen we achteraf. Nog geen 5 minuten later hoor ik van rechts een luide kreet. Mijn buddy die naar beneden wijst: nog een zeepaardje tegen een groen stuk wier aan! Perfect gecamoufleerd. Aangezien we ondiep duiken, hebben we genoeg tijd om foto’s te maken. Wat een bijzonder huisrif! Al helemaal als je bedenkt dat het 6 meter hoger krioelt van badgasten in het water en mensen die de hele dag langs de promenade flaneren. Zouden zij weten wat er 6 meter onder de waterspiegel allemaal te vinden is?

Tunnel Island Prvic

De meeste duiken vanaf duikcentrum Mihuric worden gemaakt per boot op het eiland Krk. Vandaag gaan we naar een onbewoond eiland, Prvic, dat voor Krk ligt. De duik is helemaal zoals wij ons duiken in de Middellandse Zee voorstellen: een ruig onderwaterlandschap en afwisselend zeeleven. Vanaf de boot is het 10 minuten snorkelen naar het afdaalpunt. We dalen snel af, en duiken eerst door een tunnel. Hier komen we ogen tekort. De wanden van de tunnel zijn prachtig begroeid met divers gekleurde sponzen en ovale zeeanjers (Caryophyllia smithii).

Zwervende-Draadslak Hoornkoraal

Na de tunnel slaan we meteen links af, waar we de groep voor ons zien duiken langs een steile drop-off. Een wand die vol zit met veel zachte koralen (onder andere de mediterrane dodemansduim), geel hoornkoraal en allerlei sponzen. Wat een kleurenpracht! Na de drop-off wordt de helling wat vlakker en nemen de wieren en planten weer toe. Ook hier stikt het van de naaktslakken; in dit geval zien we een aantal nieuwe naaktslakken zoals de fel gekleurde zwervende draadslak (Cratena peregrina) en de luipaardslak (Discodoris atromaculata). We tellen er letterlijk tientallen.

Pula in Istriëpula

De volgende duikstop is het plaatsje Pula op het schiereiland Istrië. Pula is een prachtige oude stad, vol met oude Romeinse gebouwen. We besluiten de eerste dag maar eens de stad eens in te duiken. Oude toegangspoorten, een colosseum en een oud forum, allemaal uit de tijd van de Romeinen. Tel hier het leuke aantal café’s en restaurantjes bij op samen met de Italiaanse sfeer en voilà, je verveelt je geen seconde.

We overnachten op camping Puntizela, zo’n 7 kilometer ten noordwesten van Pula. De camping beschikt over een eigen duikcentrum dat eigendom is van de Duitse Rudy en Sabine Kniewasser. We laten onze logboeken zien en een brede grijns verschijnt op het gezicht van Rudy.«Ervaren duikers», roept hij, «dan heb ik iets leuk voor jullie!» En enthousiast begint hij te vertellen over de Baron Gautsch, een wrakduik dat we moeten maken volgens hem. Onze nieuwsgierigheid is gewekt en snel schrijven we ons in voor deze duik. Terloops informeren we nog even naar de watertemperatuur…… Het duiken hier kenmerkt zich eveneens door de thermoclines, alleen de temperatuur op diepte zakt niet beneden de 20 graden, net iets warmer dan Selce.

Baron Gautsch

baron_gautschDe Baron Gautsch is, of beter gezegd was, een schip van 85 meter lang en 12 meter breed. Het passagiersschip volgde op 13 augustus 1914 haar gebruikelijke route tussen Triëste en Kotor toen het voor de westkust van Istrië nabij de plaats Rovinj, op een zeemijn liep. Binnen 10 minuten zonk het schip naar een diepte van 42 meter. Tweehonderdveertig mensen kwamen hierbij om, slechts enkelen overleefden de ramp, zo vertelt Rudy vlak voor we te water gaan. Dit maakt toch altijd dat je een wrak met nog meer respect beduikt.

Een duik op de Baron Gautsch is een perfecte nitroxduik. Het bovendek met galerij bevindt zich op een diepte van 30 meter. We dalen af via een vaste lijn. Het zicht is met maximaal 15 meter iets minder dan we gewend zijn in de Middellandse Zee, het duurt dus even voordat het wrak opdoemt. We genieten van de vrije afdaling in het blauwgroene water, met de schimmige contouren van het wrak op de achtergrond. We komen terecht op het bovendek. We starten de duik door de galerij, die helemaal begroeid is met voornamelijk sponzen. Het is net de Titanic met zijn galerijen en de totale bouw van het schip denken we. Later hoorden we dat de Baron Gautsch bekend staat als de ‘Titanic van de Adriatische Zee’.

Na de galerij duiken terug via het bovendek. Hier wemelt het werkelijk van de vis, we hebben in de Middellandse Zee nog niet eerder zulke enorme hoeveelheid gezien. «Vissoep», grijnst Rudy als we aan boord klimmen. Om je een impressie te geven vind je onderaan dit artikel een korte film.

BumbistaBumbiste_02

Inmiddels hebben we door dat vooral drop-offs in Kroatië de moeite waard zijn omdat deze vaak begroeid zijn met sponzen en zachte koralen. Bumbista is zo’n duikplek. We dalen af en de duik begint bij een enorm grote overhang. De overhang is mooi begroeid, de sponzen lijken elkaar te overschreeuwen in kleurenpracht: fotografeer mij, fotografeer mij!

Net buiten de overhang hangt een grote school vis. We duiken vanuit de schemer van de drop-off richting open zee. Zonnestralen en de enorme hoeveelheid vis krioelen door elkaar heen. Na de overhang duiken we verder via de drop off. We vinden een voor ons onbekend naaktslakje: de gestreepte vleugelslak (Thuridilla hopei). Voldaan komen we boven water.

Praktische (duik)informatie

Samenvattend is duiken in Kroatië prachtig en vergelijkbaar met vele andere duikbestemmingen in de Middellandse Zee. Maar wie goed kijkt en zoekt, zal veel bijzonder zeeleven vinden. Onze ervaring is dat je een paar duiken moet maken om het onderwaterleven te leren waarderen. In eerste oogopslag doet het onderwaterlandschap wat saai aan; veel hellingen en rotsblokken begroeid met wieren en planten. Maar laat je niet misleiden door de eerste indruk.

SchorpioenvisDuiken in Kroatië betekent vooral goed kijken in het wier. Daar vind je de meest prachtig gekleurde naaktslakken. Tussen de holen, spleten, overhangen in de rotsen en op steile drop-offs vind je sponzen en zachte koralen in allerlei soorten, kleuren en maten. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat hier wat minder zonlicht in valt. Groot spul zie je er nauwelijks, maar voor macroliefhebbers is dit een waar paradijs. Ook de wrakduiker komt hier tot zijn recht; de wateren rondom Kroatië herbergen voldoende wrakken. Voor beginnende duikers en gevorderde technisch duikers is er altijd een geschikt wrak in de buurt is.

Hoe kom je er? Vanuit Nederland rijd je door Duitsland naar München en vervolgens naar Salzburg, Villach (Oostenrijk), Ljubljana en Postojna (Slovenië). Bij Postojna ga je van de snelweg af en neem je de weg naar Rupa (bij grensovergang Slovenië – Kroatië) en Rijeka in Kroatië. Vanuit Rijeka kun je de weg nemen naar Pula of naar Selce.

Overnachting: Kroatië beschikt over vele mogelijkheden. In zowat elk plaatsje worden ‘Sobe’ aangeboden ofwel kamers/pensions. Langs de kust zijn talrijke campings te vinden. In Selce hebben wij onze overnachting geregeld via duikcentrum Mihuric . In Pula overnachtten wij op camping Puntileza.

Diver03_Danevski_JPG_2.7MB_cm4x6 Argo_krma_06

Zicht, temperatuur en stroming: Het zicht is prima, meestal tussen de 20 en 25 meter. De temperatuur van het water daalt snel. Aan de oppervlakte is het (in de zomer) een graad of 25 maar op diepte (circa 20 meter) daalt het naar zo’n 18 graden. Een 7 millimeter wetsuit met kap en een 5 millimeter overcoat is aan te raden.  Stroming hebben wij nauwelijks ervaren. Alleen bij de duik op de Baron Gautsch stond een lichte stroming aan het oppervlak.

Duikplaatsen: Er zijn vele duikplaatsen in Kroatië, in dit artikel zijn er slechts enkele beschreven. De diverse duikscholen brengen je naar een van de vele duikplaatsen. Vaak wordt er vanaf een boot gedoken, een beperkt aantal duikscholen beschikt over een huisrif. Wij hebben gedoken bij duikcentrum Mihuric en duikcentrum Puntileza op de camping.

Kroatië: plitvicaNaast duiken is ook boven water een prachtig land. Wij raden aan om in Kroatië niet alleen te duiken maar ook wat van het land te zien. Aanraders zijn nationaal park Paklenika en nationaal park Plitvicka Jazera. Ook beschikt Kroatië over een aantal prachtige steden zoals Pula, Dubrovnik en Zagreb.

Sea horse01_Eduard_Strenja_JPG_259KB_cm5x7  Diver03_Danevski_JPG_2.7MB_cm4x6  Argo_krma_06  Bumbiste_02 8940f185e8

Deze vijf foto’s zijn gemaakt door Eduard
Strenja & Branislav Danevski en beschikbaar
gesteld door Istra Tourist Board.

Overige onderwaterfoto’s door Gijs Jongeleen.

www.mihuric.hr

www.camping-adriatic.com/puntizela-camp-pula

1 reactie

  1. Hallo Erik.
    Wat een mooi voorbeeld hoe een vakantie in Kroatië kan zijn.wij komen al vele jaren in Selce en hebben genoten van jouw verhaal en de mooie foto’s.
    Veel succes verder

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief