Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Marsa Alam – Relaxt duiken in Coraya Bay

Oh, wat kijk ik mijn ogen uit in dit heldere blauwe water van de Rode Zee. Het liefst zou ik elk hoekje van het rif wel willen fotograferen. De toppen van de rifzuilen zijn rijkelijk begroeid met allerlei koralen, Rode Zee vlaggenbaarsjes verschuilen zich rond de vuurkoralen, die hier mooi rechtop staan. Boven me cirkelt een school grootbekmakrelen en onder me glijdt het koraal aan me voorbij. Wat is het hier prachtig!

Jaz Lamaya Resort

Het is al weer dik zes jaar geleden dat ik voor het laatst in de Rode Zee dook. We -ik ben hier met het hele gezin- verblijven ook nu in het Jaz Lamaya Resort. De zon schijnt door een dun wolkendek en de temperatuur is meer dan prima voor februari. De kinderen zijn het resort al aan het verkennen als wij de koffers uitpakken. We zien nog net de zon ondergaan vanaf ons knusse terrasje op de begane grond – wat een heerlijke start van deze vakantie! Snel wat anders aantrekken om daarna heerlijk te eten van het uitgebreide buffet, dat na al die jaren niet veel veranderd is. De kinderen doen zich tegoed aan alles waarvan ze denken dat ze het wel lusten. In de lobby van het resort regelen we de wificodes en daarna gaan we naar bed. De kinderen slapen samen in een tussenkamer, maar wel ieder in een eigen bed. Ook wij sluiten onze ogen – morgen is de eerste duikdag.

  

Checkdive op het zuidrif

Mijn eerste duik begint als een checkdive, die door Coraya Divers steevast wordt uitgevoerd als je voor het eerst komt of al een aantal jaren niet bent geweest. We doen de oefeningen op een platform voor de steiger en starten vanaf daar de verkennende duik over het zuidrif. Echt veel tijd krijg ik niet om op mijn gemak te fotograferen. Ach, het is de eerste duik en ik neem het rif maar eens goed in me op. Er zijn ook zo veel hoekjes en gaatjes waar je in, op of langs kunt duiken. We zien de vaste stek van de huisschildpad, die overigens niet thuis is. Deze eerste duik is een goede start en na een klein uur komen we weer netjes terug bij de steiger, waar de volgende groep duikers staat te wachten.

   

Het Jaz Lamaya Resort ligt aan de mooie baai met de naam Marsa Umm Gerifat. Je hebt er een noordrif en een zuidrif met daartussenin een breed koraalzandstrand. De entree voor duikers ligt op het zuidrif, waar een mooie ruime steiger is gebouwd. Je kunt via een trap te water of met een grote sprong. Voor snorkelaars is er een aparte steiger met twee trappen. Bij de duiksteiger liggen Zodiacs waarmee je jezelf kosteloos een stuk verder op het noord- of zuidrif kunt laten droppen om een enkele reis terug naar de steiger te duiken. Je kunt kiezen uit twaalf of vijftien liter-flessen en er is lood in allerlei gewichten. Geen gesleep met zware materialen dus! Alle voorzieningen zijn dik in orde en de hulp van de vriendelijke crew maakt het duiken erg comfortabel.

Noordrif
Ik duik dit keer met twee Duitse heren die ik via het ‘buddyboard’ tref. Het buddyboard is een bord in het duikcentrum waarop je per dag kunt aangeven dat je graag met iemand wilt duiken. Zo hoef je niet met een groep mee als je daar geen zin in hebt. Het is natuurlijk altijd een verrassing wie er komt opdagen, maar in de praktijk werkt het erg goed. We pakken onze duikspullen uit de persoonlijke kluisjes en halen de duikkleding van de droogrekken die ’s avonds veilig worden afgesloten. We wandelen vanaf het mooie en nette duikcentrum naar de steiger die op zo’n driehonderd meter lopen ligt. Onderweg passeert het ezeltje Jacqueline ons, die hard werkend de duikflessen van het duikcentrum naar de steiger brengt. De kinderen vinden het maar grappig, zo’n ezel voor een oud ogend wagentje met een Egyptenaar erop.

  

Na inschrijving in het duikcentrum krijgen we ieder onze ‘tankcard’ zodat de crew op de steiger weet dat ze ons duikflessen mogen geven. We laten ons met de Zodiac op het noordrif droppen, net voorbij het bekende ‘glass fish window’. Helaas zijn de glasvisjes er niet, maar evengoed geniet ik van de doorkijk in het rif in het kraakheldere water. Het zicht is hier op het buitenrif een stuk beter dan in de baai. De wimpelvissen lijken ons te volgen, ik probeer ze met mijn camera vast te leggen. Dat valt nog niet mee, ze zijn beweeglijker dan ik dacht. De prachtige geel-zwarte flanken springen van het scherm. Tussen het koraal bewegen de vlaggenbaarsjes zich voort, bij iedere uitademing van mij schieten ze terug in kleine holletjes.

  

Vissenpracht
Juffertjes in verschillende soorten en maten zwemmen vrolijk in het rond. Op het koraal vind ik een koraalklimmer, een bekende bewoner van de riffen van de Rode Zee. Ineens zie ik een grote vis op het zand, het is een grote kogelvis die overal wat vanaf lijkt te knagen. Het is een druk baasje, dus ik laat hem maar lekker zijn gang gaan. Inmiddels zijn we weer in de baai aangekomen, ik spot een anemoon met twee felgekleurde anemoonvisjes die zenuwachtig heen en weer zwemmen. Deze grappige visjes hebben op mij een onverminderde aantrekkingskracht, dus ik ga er eens op mijn gemak bij liggen om het schouwspel goed te bekijken. Heel af en toe verschijnt er een klein geel stipje op de display van mijn camera. Het is een piepklein babyclownvisje – wat gaaf!

  

Ik geniet van het rif en zijn bewoners als ineens een grote blauwe trekkervis me brutaal aankijkt en dan snel verder zwemt. Koraalvlinders zwemmen sierlijk heen en weer. Een plukje eitjes van de Spaanse danseres wappert heen en weer in de deining en een klein kogelvisjes zwemt vrolijk langs de randen van het rif. Ik zou hier uren kunnen blijven, maar mijn lucht raakt op. We seinen elkaar dat we op drie meter diepte op kompaskoers de baai gaan oversteken. Onderweg schieten nog een paar flinke vissen, waarvan ik de naam niet weet, aan ons voorbij en in de verte zie ik een klein groepje grootbekmakrelen. De steiger komt al weer in zicht, maar voor ik er uit ga, fotografeer ik nog even een prachtige blauw gestippelde pijlstaartrog. «Oké René, nu moet je er echt uit, morgen weer een kans!» hoor ik een stemmetje in mijn hoofd zeggen.

Tekst en foto’s: René Weterings
Foto’s duikcentrum: Coraya Divers Red Sea

Lees ook deel 2 van deze serie van 2 artikelen over Marsa Alam:

Riffenpracht in Brayka Bay

Marsa Alam praktisch
Een van de bekendste duikplaatsen in Egypte is Marsa Alam. Van oudsher is het een vissersplaatsje, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een gebied met deze naam. Je vindt aan de kust van Marsa Alam de plaatsen El Quseir, Coraya Bay, Port Ghalib en Marsa Alam. De luchthaven van Marsa Alam ligt op zo’n 4 tot 4,5 uur vliegen vanaf Amsterdam. De transfertijd naar de diverse resorts varieert afhankelijk van de afstand naar het resort. Inenten is niet nodig en betalen gaat gemakkelijk met euro’s – wisselen naar de Egyptische pond is niet per sé nodig.

Marsa Alam is een (duik)bestemming voor het hele jaar. De luchttemperatuur varieert van circa 23⁰C in februari tot circa 35⁰C in augustus en er valt zelden neerslag. De watertemperatuur ligt tussen 22⁰C in februari en 29⁰C in augustus/september. Een lang natpak van 5-7 mm dikte wordt aanbevolen in de winter, maar in de zomer kan een shorty of een dun langpak voldoende zijn.

Er zijn in Marsa Alam veel duikcentra aanwezig, vaak op het terrein van een resort. René dook met Coraya Diving Red Sea, een SSI duikschool die sinds 2007 in Coraya Bay is gevestigd en waar circa 70 personen werken. Duiken kan vanaf de kant op het huisrif. Met een minibus kan je ook naar andere stekken worden gebracht. Bootduiken worden ook aangeboden – met de Zodiac of trips van een halve dag of een hele dag. Er is keuze uit circa 25 duikstekken. Je kunt bij Coraya Divers terecht voor vrije en begeleide duiken, introductieduiken en diverse cursussen. Het duikcentrum verhuurt materialen voor duikers en snorkelaars. 

Link naar website
Coraya Divers Red Sea

4 reacties

  1. Wij gaan over 8 weken, en het is genieten als ik dit stukje zo lees.
    Wat ik me afvraag, wat kost duiklood huren op het resort, ikzelf ga snorkelen en een goede vriend vertelde me dat ik 2 kg om moet doen om beter te kunnen duiken. Wat is jullie ervaring hiermee ?

    REAGEREN
    • Hallo Mark,

      Ja het is een heerlijke baai om in te duiken en snorkelen. Hoe het werkt met het lenen of huren alleen lood weet ik niet. Wij hebben gedoken en als we gingen snorkelen dan gebruikten we geen pak of lood.
      In ieder geval alvast veel plezier gewenst!

      REAGEREN
  2. Hallo,
    Ik ben van plan om in februari 2020 een week naar Egypte te gaan om voornamelijk te duiken. Wat zijn de plekken die je me zou aanbevelen om naartoe te gaan? Is het een gunstige maand om te duiken wat betreft vissoorten en zicht?

    REAGEREN
  3. Aanbevolen vaccinaties Egypte
    – DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
    – Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

    Bron: https://www.ggdreisvaccinaties.nl/land/egypte

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief