Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Marloes Otten – Pasen met kerst

Sommige mensen zoeken eieren met Pasen. Duikers in Zeeland zoeken ze rond de kerstdagen. En vlak voor kerst worden de eerste eieren gevonden.

Het is altijd een verrassing wanneer de eerste eieren gesignaleerd worden. Zeedonderpadden worden al enkele weken in de mooiste kleuren waargenomen. Ze hebben duidelijk hun feestkleding aan voor de paaitijd. Maar wanneer gaat er nou echt iets gebeuren?

En ineens is het dan zo ver. Op verschillende plaatsen in het Grevelingenmeer en de Oosterschelde worden de eerste nesten van de zeedonderpadden gezien. Zowel de roze eieren van de gewone zeedonderpad als de witte of bleek groene eieren van de groene zeedonderpad zijn in plakkaten tegen een rots, reefball of stuk hout aangeplakt. De eieren van slechts enkele millimeters groot lijken nu nog leeg, maar in de komende weken zal er steeds iets meer visje in te zien zijn. Van de kleine zwarte puntjes van alleen de oogjes, tot echt een heel guppie over enkele weken.

Eieren van de gewone zeedonderpad
Eieren van de groene zeedonderpad

En papa zeedonderpad heeft het er maar druk mee. Hij heeft broedzorg en moet komende weken voor de nesten zorgen. Krabben moeten weggejaagd worden, algen verwijderd en vers water over de eieren geblazen. Een flinke taak voor de vader, die zich soms ook verantwoordelijk voelt voor nesten in de buurt die waarschijnlijk helemaal niet van hem zijn. Maar de vaders nemen het zekere voor het onzekere en zwemmen heldhaftig heen en weer tussen de nesten. Sterkte komende weken mannen!

Vader zeedonderpad

3 reacties

  1. Al weer op jacht Marloes? Succes!!!

    REAGEREN
  2. De jacht is weer geopend! 🙂

    REAGEREN
  3. Op naar een paar mooie duiken.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief