Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Marineduikers doen diepduiktraining op Curaçao

De Defensie Duikgroep was de afgelopen weken op Curaçao voor Deep Divex. Kijk een impressie van deze internationale oefening.

Foto: Ministerie van Defensie

Samen met de Belgische collega’s waren de duikers van de Defensie Duikgroep in september drie weken op Curaçao voor een diepduiktraining. Oospronkelijk was het de bedoeling dat ook duikteams uit landen als Canada, Italië, Noorwegen en Portugal erbij zouden zijn, maar door corona viel dat in het water. Wat overbleef was een groep van 32 Nederlanders, 7 Belgen, 3 buitenlandse observanten en het duikteam van het Caribisch gebied.

Door COVID-19 stond de organisatie desondanks voor een uitdaging. Het was immers lastig om steeds 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Van een verloren oefening was echter geen sprake, want met enige creativiteit werd een oplossing gevonden. “We hadden een teambubbel ingesteld”, legt hoofd van het diepduikteam luitenant-ter-zee der 2e klasse oudste categorie Ronald Donker uit. Binnen deze bubbel mochten de deelnemers wel binnen 1,5 meter afstand komen. “Daarnaast had elk team eigen voertuigen en kamers waar alleen leden mochten komen. Alles wat gebeurde, vond steeds plaats in hetzelfde team”, aldus Donker.

Bij de oefening werd tot 80 meter diepte gedoken. Daar speelden zich onder meer scenario’s af waarbij bommen en oefenmijnen gelokaliseerd en geïdentificeerd moesten worden.

“Voor de duikveiligheid was dit echt perfect”, merkt Donker op. “We houden dit soort oefeningen ook weleens in de Noordzee bij Noorwegen, maar daar ben je veel bezig met de stroming en het gebrekkige zicht. Daar hoef je hier op Curaçao niet op te letten, waardoor je je een fout kunt permitteren.”

Kijk de impressie die het duikteam van de oefening maakte.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief