Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Marijke van Beijsterveldt – Kreeftensoep met bitterballen

Kreeftensoep en bitterballen, de ingrediënten van een zomeravondduik met DuikeninBeeld bij Scuba-Academie.

Een aantal jaren geleden schreef ik al eens over de bitterballen na een zomeravondduik bij Scuba- Academie en alhoewel er veel is veranderd in de wereld, zijn er ook na deze avondduik bitterballen.

Maar voordat we daaraan kunnen beginnen gaan we eerst met een hele grote groep van DuikeninBeeld en enkele cursisten met twee boten de Vinkeveense Plassen op. Er gaan flink wat duikers en materiaal mee en dus varen we met twee boten de plas op. Helaas is het een grauwe en winderige avond, maar daardoor is het wel stil op de plas. Het weer schrikt alleen enkele vissers niet af en we moeten uitwijken van eiland 8 naar eiland 9 waar volgens de kapitein van onze boot ook leuke dingen te zien zijn: “We hebben donker groene planten, iets minder donker groene planten en licht groene planten.” En op deze plek liggen de nodige objecten onder water. Naast een betonnen (niet te missen) wrakje liggen hier nog twee kleine bootjes en wat andere attributen. De maximale duiktijd is 1 uur en iedereen duikt op zijn/haar spullen om het water in te komen. Dat is best een geregel met alle apparatuur, maar de ondersteuning is fantastisch. De begeleiders op de boot duiken nog net niet voor je, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Door de service en de gezelligheid voelt het allemaal als warm bad bij Scuba-Academie en dat klopt helemaal als later blijkt dat de watertemperatuur van de plas 20 graden is.

Ik duik vanavond met twee buddy’s en we dalen eerst af naar 10 meter. Daar wacht de thermocline al op ons en we gaan snel naar wat ondieper water. Een rode kreeft (de Procambarus clarkii ofwel de Amerikaanse rivierkreeft) is het eerste dier dat we tegenkomen. De lamp erop en even bekijken voordat we verder duiken. Daar is ineens kreeft 2, 3, 4, 5 …..het zijn er tientallen en het houdt niet op. Overal zitten deze rode rivierkreeften. Een enkele keer komen we ook de inheemse wit/grijze rivierkreeft tegen, maar het is duidelijk de Amerikaanse wint. Het is een grote kreeftensoep waar wij in duiken. Op de terugweg van de duik gaan we wat ondieper en vinden we vooral veel kleine vissen. Dichter bij de boot zien we ineens allemaal lichtjes van de fotograferende duikers van de DuikeninBeeld-club met de lens gericht op … de rode rivierkreeft??

Na een leuke duik varen in het schemer weer terug naar de haven en zien daar de bar al gezellig verlicht op ons wachten met de geur van vers gebakken bitterballen. Voor de verandering volgende keer kreeftensoep?

Buddy’s bedankt voor de relaxte duik én de rest voor de gezellige avond!

3 reacties

  1. Erg leuk verhaal , volgende keer ga ik ook mee 🙂 met de dib bitterballen Duik bij scuba Acedemie

    REAGEREN
  2. Leuk verhaal, Marijke! En het was ook een leuke duik!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief