Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Mandy Teernstra – Been there, done that, GOT a T-shirt!

Een week geleden op zaterdag. Op de parkeerplaats van Zandeiland 4 in Vinkeveen komen we Jan Plukkel en Arthur Kuiper tegen. Zij gaan een verkenningstocht doen voor de schoonmaakduik van een week later.

Datum 8 december 2012
Locatie Zandeiland 4

Wij, de meisjes, gaan een materiaal testduik doen. Ook min of meer om klaar te zijn voor die actie.

Jan en Arthur komen enigszins teleurgesteld boven water. Zij zijn door en door koud, want ze hebben meer dan een uur gedoken. Er ligt niet zoveel vuil als verwacht was op basis van de resultaten van volgend jaar. Wat moet je die 40 man nu laten doen volgende week?

Ik begrijp de zorg van de mannen, maar geef ze mee dat het resultaat toch wel mooi is. Minder vuildump is eigenlijk wat we willen zien.
Gelukkig geven ze me gelijk (want dat heb en krijg ik thuis ook al zo weinig).
Jan, Arthur, Rick en Jack, Z.E.E.P-erds van het eerste uur, hebben nog een week om erover na te denken.

D-Day
En vandaag is het dan zover. Zo’n 50 mannen en vrouwen hebben de slechte verkeersomstandigheden getrotseerd om deel te nemen aan de schoonmaakactie van Z.E.E.P.. Cees van Scuba Academie heeft belangeloos een boot en kapitein ter beschikking gesteld. Er kan dus een groot gebied bestreken worden.

De McGyver van Z.E.E.P., Henry, heeft zich ingespannen om de T-shirts op tijd af te krijgen. Een mooi resultaat voor een mooie prijs. Het is net even te koud om daarmee te showen, maar dat komt met de volgende schoonmaakacties vast wel goed.

De duikers zijn in ploegen ingedeeld en na een algemene briefing gaan de groepjes uiteen en bespreken zelf nog het duikplan meer of minder in detail.

 

Onze groep bestrijkt het duikgebied tussen de 10 en 15 meter diepte. Wij zijn met zijn vieren. Drie van de vier hebben nog nooit met elkaar gedoken, maar dat blijkt met het GUE concept geen probleem te zijn. Rob wil zijn GoPro camera met belichting uitproberen en wij willen maar al te graag op beeld vastgelegd worden.

Als we bij de reclamezuil komen hangt er, zoals al te lezen was in het duikreport van Stans, een mooie grote snoek op ons te wachten. We seinen elkaar en denken dat Rob de snoek aan het filmen is. Maar Rob is blijkbaar druk met ons in beeld te krijgen en blijkt na de duik de snoek niet gezien te hebben. Misschien heeft ie ‘m per ongeluk toch meegenomen in het shot. We gaan dat vast ooit nog wel zien.

Stans begint als een razende Roeland over de bodem te grazen. En warempel zo vonden we toch nog wel wat. De ‘mooiste’ vondsten zijn de toiletbril en de radio. Ik maak de vondst van de radio niet meer mee, want de vuilzak is inmiddels zo zwaar dat het beter lijkt om op te stijgen en de zak aan de kant af te geven aan Rick.

 

Mijn handen en voeten zijn behoorlijk koud, maar het was het waard. We hebben toch nog wel wat vuil opgeruimd en het zicht was zeer aangenaam. Zeker met dat mooie winterse zonnetje erbij. Aan de kant word ik geholpen door Desiree en de damp komt van mijn pak. Dat heeft toch ook wel wat (stoers). Ik kan direct mijn verhaal kwijt.
Desiree is zeer begaan met het milieu en met name het verbannen van plastic. Zij heeft 3 flesjes Love Potion ter beschikking gesteld voor de deelnemers.
Die worden na de duik verloot. Wij hadden er al één dus het maakt ons niet uit als we hem niet winnen. Al met al komt er toch nog wel wat vuil aan de oppervlakte, maar het lijkt inderdaad minder dan vorig jaar. Mooi zo.

En thuis dragen we de rest van de middag trots ons mooie Z.E.E.P shirt. Ik denk dat die gewoon in water gewassen kan worden met al die zeep erop.

Foto’s: Rick van Dijk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief