Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Malta in één oogopslag

Algemeen

Hoofdstad: Valleta
Aantal inwoners: 514.000 (2020)
Taal: Maltees en Engels
Valuta: Euro
Reisdocumenten: Geldig paspoort of identiteitskaart
Website: visitmalta.com/nl
Actuele reisadviezen en -info: Nederland wereldwijd, de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (NL)

Duiken

Malta, dat bestaat uit de drie eilanden Malta, Gozo en Comino, is een echt paradijs voor duikers. Wat je niveau ook is, je kunt er duiken – vanaf de kant of de boot, ondiep of diep. De eilandengroep staat bekend om zijn kristalheldere water en zijn grillige landschap met tunneltjes en overhangen. Aan wrakken geen gebrek – rond Malta zijn de nodige zeeslagen uitgevochten, de eilanden liggen op een sinds eeuwen druk bevaren handelsroute en er zijn ook wrakken speciaal voor duikers afgezonken. Voor technische duikers zijn er de diepe wrakken (en de bijbehorende infrastructuur), recreatieve duikers vinden minder diep vee wrakken.

Het prettige is dat je ervoor kunt kiezen met een duikcentrum op pad te gaan of dat je zelf met je auto naar een duikplaats toe rijdt en zelfstandig duikt. Bij veel duikplaatsen kun je via een duiktrap het water in en uit.

Beste reistijd voor duikers

Rond Malta, Gozo en Comino wordt het hele jaar door gedoken. De beste reistijd voor duikers is van mei tot en met oktober. Ga je in een andere periode, check dan vooraf of het door jou gekozen duikcentrum open is – er zijn er vele, dus je kunt altijd wel ergens terecht.

Tug2_DAAgius_Malta_shutterstock_659268181
Malta_schorpioenvis_Linda

Reizen naar en in Malta

Naar Malta reis je met het vliegtuig. Zowel vanuit Nederland als België zijn er meerdere vluchten per week. In zo’n 4,5 uur ben je op het eiland. En eenmaal daar ga je verder met de auto naar je accommodatie op het eiland Malta of rijd je naar de veerboot om de oversteek naar Gozo te maken. De wegen zijn goed – houd er wel rekening mee dat je links rijdt, dat is de Britse invloed.

Malta_Dingli-Cliffsshutterstock_125808827
Malta_DivingHolidays_2 Hagar Qim Temples

Wat kun je in Malta nog meer doen?

Van alles! Van cultuur tot actief of voor wie dat wil, lekker relaxen in de zon. Je kunt er geweldig wandelen en fietsen en natuurlijk allerlei watersporten beoefenen – water is er rondom genoeg: zeilen, snorkelen, duiken, noem het maar op.
Het eiland heeft een lange geschiedenis met invloeden uit alle eeuwen en werelddelen. Er heerst een Mediterraanse sfeer met een Arabisch vleugje – dat uit zich herkenbaar in de taal en de keuken. Natuurlijk, de Citadel van Gozo moet je gezien hebben, net als de Medina en hoofdstad Valleta op Malta.
Vervelen hoef je je zeker niet. En ga je met niet-duikers, ook voor hen is er van alles te doen.

Klimaat

Malta kent hete, droge zomers en milde winters met heel soms een wat koudere periode. Er valt maar weinig neerslag.

Mdina_Malta_shutterstock_749818492
Nedjet-Duzen_St-Pauls-Bay_Maltashutterstock_396644407

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief